Αίτηση αναίρεσης της δίωξης των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει κατατεθεί η αίτηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονται έξι στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για απιστία εις βάρος του δημοσίου.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των στελεχών συμπεριλαμβάνονται και τρεις ξένοι εμπειρογνώμονες, η δίωξη των οποίων έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων πιστωτών.

Μάλιστα, στο τελευταίο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έθεσαν ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, την αμνήστευση των συγκεκριμένων στελεχών.

Στην αίτηση αναίρεσης επισημαίνεται ότι η βασική αιτίαση για την παραπομπή των εμπειρογνωμόνων, είναι η παραγνώριση από το Συμβούλιο Εφετών της διάταξης του άρθρου 192§8 του Ν. 4389/2016, με βάση το οποίο:
«Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ 1204/2014).

Σύμφωνα με τους συνήγορους των κατηγορουμένων, για την υποτιθέμενη υπεξαίρεση εκ μέρους των τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ προβλήθηκε το επιχείρημα ότι δεν νοείται καν αποστέρηση του Ελληνικού Δημοσίου του ποσού των τόκων που προέκυψαν από την τραπεζική τοποθέτηση του συμβατικού τιμήματος, καθώς το συγκεκριμένο ποσόν πιστώθηκε στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, καταχωρήθηκε εμφανώς στις οικείες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, ετέθη υπ’ όψιν του υπουργού Οικονομικών, ελέγχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και πιστοποιήθηκε η ορθότητα της διακράτησής του από το Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά την πώληση 28 ακινήτων του δημοσίου, κατά τη διάρκεια του 2014, με τις εισαγγελικές αρχές να έχουν ασκήσει δίωξη σε έξι στελέχη -τρεις Έλληνες και τρεις ξένους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.