Eurobank: Επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας στο β’ εξάμηνο

Επιτάχυνσης της ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία στο β’ εξάμηνο του έτους, αναμένουν οι αναλυτές της Eurobank, σε έκθεση της ελληνικής τράπεζας που εξετάζει την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και τις προοπτικές των αγορών.
Όπως τονίζουν οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank «ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης θα επιταχυνθεί στις ανεπτυγμένες οικονομίες κατά το δεύτερο ήμισυ του έτους. Η επιβράδυνση στις ανεπτυγμένες οικονομίες επηρέασε αρνητικά και το ρυθμό ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014».
Σημαντική ώθηση αναμένεται ότι θα δοθεί και από την οικονομία της Κίνας, καθώς προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί στο β’ εξάμηνο, βοηθούμενη και από την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.
Παράλληλα στην Ινδία η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναμένεται να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Στον αντίποδα, η οικονομία της Βραζιλίας δεν έχει καταφέρει να απαγκιστρωθεί από τα μακροχρόνια διαθρωτικά προβλήματα που την ταλανίζουν, ενώ η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρές γεωπολιτικές εντάσεις.
Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 1% για το 2014 – Στήριξη από ΕΚΤ
Σταθερά μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται ότι θα συνεχίσει να καταγράφει η οικονομία της Ευρωζώνης, λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης και των συνθηκών πιστωτικής στενότητας.
Όμως, όπως τονίζεται στην έκθεση, ο μικρότερος βαθμός δημοσιονομικής προσαρμογής και τα μέτρα της ΕΚΤ για την τόνωση της πιστοδοτικής ικανότητας των τραπεζών θα δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη, η οποία αναμένεται να γίνει πιο αισθητή το 2015.
Επιπρόσθετα ο έλεγχος των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών αναμένεται να οδηγήσει σε ένα καλύτερα κεφαλαιοποιημένο και περισσότερο διαφανές τραπεζικό σύστημα, με ενισχυμένες δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας. Συνολικά, εκτιμούμε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1% και 1,7% το 2014 και 2015, αντίστοιχα.

ΗΠΑ: Ανάπτυξη 1,6% για το 2014
Εξετάζοντας την πορεία της αμερικανικής οικονομίας η Eurobank, εκτιμά ότι πάρα την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στο α’ τρίμηνο θα υπάρξει αντιστροφή των τάσεων τόσο στο β’ τρίμηνο όσο και έως το τέλος του 2014.
Υπογραμμίζεται ότι η βιομηχανική παραγωγή έχει ήδη αυξηθεί, οι συνθήκες στις χρηματαγορές έχουν βελτιωθεί σημαντικά και η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται με γοργούς ρυθμούς.
Συνολικά, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να πέσει στο 1,6% ετησίως το 2014 από 1,9% το 2013, δεδομένου του αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης που σημειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο.
Επίσης εκτιμάται ότι η Fed ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Οκτώβριο του 2014, καθώς το ποσοστό ανεργίας έχει ήδη μειωθεί σημαντικά και ο πληθωρισμός έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες. Εκτιμούμε ότι o κύκλος αύξησης των επιτοκίων παρέμβασης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Οι τρεις κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Σαφώς η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να «διαφύγει» κάποιων κινδύνων, με την Eurobank να θεωρεί ότι οι σημαντικότεροι εξ αυτών είναι οι ακόλουθοι:

I. Fed: Ταχύτερη εκ του αναμενόμενου αύξηση επιτοκίων
Το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει σε ταχύτερη εκ του αναμενόμενου νομισματική πολιτική και να προβεί σε γρηγορότερη αύξηση επιτοκίων από αυτήν που έχει προεξοφλήσει η αγορά, είναι ένας εκ των πιο σημαντικών κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία.
Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση της Eurobank οι αγορές αναμένουν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο του 2015. Ωστόσο, η ίδια η πρόεδρος της Fed Janet Yellen τόνισε σε πρόσφατη ομιλία της ότι, αν η αγορά εργασίας συνεχίσει να βελτιώνεται με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει το νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα.
Συγκεκριμένα, αν το ποσοστό ανεργίας συνεχίσει την πτωτική του πορεία και πέσει στο 5,5% στις αρχές του επόμενου έτους, υπάρχει κίνδυνος για γρηγορότερη αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης, ειδικά αν ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξηθεί πάνω από το 2,0%.
Μια γρηγορότερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού, αιφνιδιάζοντας τις χρηματαγορές και προκαλώντας έντονη μεταβλητότητα, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

II. «Φρένο» στις μεταρρυθμίσεις σε Ευρωζώνη
Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία είναι τυχόν ανάσχεση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που κρίνονται απαραίτητες για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Αυτή η εξέλιξη μπορεί να λάβει χώρα εξαιτίας των παρακάτω παραγόντων:
Μείωση των πιέσεων από τις αγορές ενδέχεται να οδηγήσει σε χαλάρωση της προσπάθειας των κυβερνήσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ωστόσο, η πτώση του κόστους δανεισμού για τα κράτη της περιφέρειας δεν οφείλεται μόνο στη βελτίωση των θεμελιωδών των οικονομιών τους, αλλά και στην αναζήτηση ικανοποιητικών αποδόσεων από τους επενδυτές σε συνθήκες άφθονης ρευστότητας.
Οι εύθραυστοι κυβερνητικοί σχηματισμοί, εν μέσω συσσωρευμένης κόπωσης, εγείρουν ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα στις χώρες της περιφέρειας.
Η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντείνει τη διστακτικότητα για ανάληψη διαρθρωτικών πρωτοβουλιών, ιδίως στη Γαλλία.
III. Αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο των αναλυτών της Eurobank, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη και τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αναμένεται να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, θεωρούν ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού δεν έχει απομακρυνθεί πλήρως λόγω της ισχνής οικονομικής δραστηριότητας, της ανάληψης διαρθρωτικών μέτρων στην Ιταλία και τη Γαλλία, και του παρατεταμένου χαμηλού πληθωρισμού που είναι δυνατόν να αποσταθεροποιήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες.
Η ΕΚΤ έχει σημάνει ότι είναι έτοιμη να υπερασπίσει τη σταθερότητα των τιμών με ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς αξιογράφων. Ωστόσο, η αγορά κυβερνητικών ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος αυτού παραμένει ακανθώδες ζήτημα.

Σημειώνεται ότι η έκθεση – η οποία δημοσιεύεται σε τριμηνιαία βάση και φέρει τον τίτλο «Global Economic & Market Outlook» – συντάσσεται από τους οικονομικούς αναλυτές της Eurobank, Όλγα Κοσμά και Βασίλη Ζάρκο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.