Ευρωπαϊκός «ουραγός» η Ελλάδα σε επίπεδο ρυθμών ανάπτυξης

Η Εurostat επικαιροποίησε χθες προς το καλύτερο τα στοιχεία για την ανάπτυξη τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. το τρίτο τρίμηνο 2017 σε σχέση με την προσωρινή εκτίμηση του Νοεμβρίου. Η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Τα χθεσινά στοιχεία της κοινοτικής υπηρεσίας επιβεβαιώνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ανεβάζει ταχύτητα, υποχρεώνοντας τους διεθνείς οργανισμούς να αναθεωρούν συνεχώς προς τα πάνω τις επιδόσεις, τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν περάσει σε ανώτερο επίπεδο επιδόσεων ακόμη και οι οικονομίες χωρών που χαρακτηρίζονται από βραδεία ανάπτυξη, όπως η γαλλική και η ιταλική.
Οι πρώην μνημονιακές χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), αλλά και πρώην προβληματικές (Ισπανία) χώρες συνεχίζουν να αναπτύσσονται με πολύ καλούς ρυθμούς. Για την Ιρλανδία τα στοιχεία αφορούν το δεύτερο τρίμηνο, όπου η οικονομία έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 5,8%.
Σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη η ελληνική οικονομία ναι μεν μπήκε πλέον σε σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά πολύ μικρότερο από τους μέσους όρους της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τη χθεσινή δεύτερη εκτίμηση της Εurostat, σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,6% τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο σύνολο της Ε.Ε.
Σε ετήσια βάση, το τρίτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. κατά 2,6%, που ήταν και το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή της κρίσης 2009. Μάλιστα, η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω την ετήσια εκτίμηση, δεδομένου ότι τον Νοέμβριο εκτιμούσε την ετήσια ανάπτυξη στο 2,5%.
Στην Ελλάδα σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, ενώ σε ετήσια η αύξηση ήταν της τάξης του 1,3%.
Υπενθυμίζεται ότι στη φθινοπωρινή οικονομική έκθεση, που δημοσιοποίησε η Κομισιόν την περασμένη βδομάδα, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ 2,2% φέτος, 2,1% το 2018 και 1,9% το 2019.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.