Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αισιοδοξία για κλείσιμο της αξιολόγησης τη Δευτέρα

Αισιόδοξος για ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης μέχρι το Εurogroup της Δευτέρας, εμφανίστηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ενώ συνεχίζεται και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί το Σάββατο η εξέταση της τήρησης των προαπαιτούμενων.Τμηματικά οι δόσεις το δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο η προετοιμασία για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους με τις αποφάσεις να λαμβάνονται μετά τον Ιούνιο και πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο η τρίτη αξιολόγηση ήταν η καλύτερη από πλευράς συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές.

Μάλιστα, επισήμανε ότι αν τα πράγματα γίνονται με τόσο ομαλό τρόπο όπως στην τρίτη αξιολόγηση, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για προγράμματα και μνημόνια.

Αναφορικά με την ουσία εκτίμησε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει ετοιμαστεί η τελική έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας, οπότε θα διαπιστωθεί εάν υπάρχει εκπλήρωση του 100% των προαπαιτούμενων. Διαβεβαίωσε όμως ότι ακόμη και αν μείνουν κάποιες εκκρεμότητες, αυτές θα αντιμετωπιστούν ως συνήθως, δηλαδή θα συνδεθεί η εκπλήρωσή τους με την εκταμίευση των χρημάτων.

Το ποσό της δόσης θα κυμαίνεται μεταξύ 6 – 7 δισ. ευρώ, θα προσδιοριστεί επακριβώς από τους Υπουργούς Οικονομικών, ενώ θα δοθεί τμηματικά μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου. Ένα μέρος θα πάει για τις δανειακές ανάγκες, ένα για ληξιπρόθεσμες οφειλές και το τρίτο για τη δημιουργία ενός αποθέματος ασφαλείας (μαξιλάρι), μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή έξοδος στις αγορές, ανέφερε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.