Ευκλείδης Τσακαλώτος: Το 50% των φοροελαφρύνσεων πάει στις επιχειρήσεις

Συνέντευξη του πρώην υπουργού οικονομικών στο "Έθνος της Κυριακής"

Μοναδικός περιορισμός για να γίνει κανείς μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποδοχή του αξιακού κώδικα της Αριστεράς, λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγες ημέρες μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για μαζικές εγγραφές στο κόμμα.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών προβλέπει ότι το κόστος από τις αστοχίες της ΝΔ στην οικονομία θα το πληρώσουν οι «συνήθεις ύποπτοι», με μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών.

Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη στο 2,8% για το 2020, σαφώς υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Είναι εφικτός ο στόχος;

Οπως επισημαίνει και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, κανένας διεθνής οργανισμός δεν συμμερίζεται την εκτίμηση της κυβέρνησης για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2020.

Δυσκολεύομαι πάρα πολύ να πιστέψω ότι η πρόβλεψη της ΝΔ είναι μια επιστημονική πρόταση και ότι δεν αποσκοπεί απλώς στο να βρεθεί το υπόλοιπο που χρειάζεται για να κλείσει το κενό του 2020. Η ΝΔ σχεδίασε τις πολιτικές που ήθελε και μετά προσάρμοσε τον ρυθμό ανάπτυξης έτσι ώστε να βγαίνουν τα νούμερα, και υπό αυτή την έννοια ο προϋπολογισμός έχει τρωτά σημεία.

Τελικώς το σχέδιο του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που προβλέπατε στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν «ψιλά γράμματα»; Τι διαφορετικό θα εμπεριείχε ένας δικός σας προϋπολογισμός για το 2020;

Θα ήταν κάπως δύσκολο να δικαιολογήσουν σκληρά μέτρα λιτότητας, δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας που παρέλαβαν. Αυτό που εμείς προβλέψαμε είναι ότι δεν θα εφαρμοστούν όλες οι φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκαν και ότι όσες εφαρμοστούν δεν θα είναι προς όφελος κυρίως των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Σε αυτό επιβεβαιωθήκαμε όπως φαίνεται και από τα στοιχεία για το προσχέδιο που έστειλε η κυβέρνηση στην Επιτροπή. Για παράδειγμα, από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ψήφισε η ΝΔ το 50% κατευθύνθηκε στις πολύ μεγάλες περιουσίες και από νέο πακέτο στο προσχέδιο 50% των φοροελαφρύνσεων αφορά τις επιχειρήσεις. Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι τι θα κάνει η ΝΔ αν δεν βγαίνουν τα νούμερα. Εμείς προβλέπουμε ότι το κόστος θα το πληρώσουν οι «συνήθεις ύποπτοι», με μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών σε έναν επόμενο προϋπολογισμό.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.