Eυρωζώνη: Σε προ κρίσεως επίπεδα οι χορηγήσεις δανείων στον ιδιωτικό τομέα

Στα προ κρίσεως υψηλά επίπεδα έχει επιστρέψει η πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ για το μήνα Αύγουστο. Ωστόσο ένας δείκτης, σημαντικός για τη μελλοντική δραστηριότητα, παρουσίασε απροσδόκητη πτώση, γεγονός που γεννά προβληματισμό.

Οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων προς νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 3,1% ύστερα από άνοδο 3% τον Ιούλιο. Πρόκειται για την ταχύτερη πιστωτική επέκταση από το 2009. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης άνοιξαν τις στρόφιγγες για τις επιχειρήσεις, με τις χορηγήσεις εταιρικών δανείων να αυξάνονται 4,2% έναντι ανόδου 4% τον προηγούμενο μήνα.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με το οποίο η ΕΚΤ έχει ρίξει 2,6 τρισ. ευρώ στην αγορά την τελευταία τετραετία, έχει κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο η ΕΚΤ οδεύει προς τερματισμό τoυ προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους και προς την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011, κάπου μέσα στο φθινόπωρο της επόμενης χρονιάς.

Ο προβληματισμός για τα νέα δεδομένα αντανακλάται και στοην πτώση του δείκτη προσφοράς χρήματος M3, στο 3,5% από 4% τον περασμένο μήνα, έναντι προβλέψεων ότι θα διαμορφωθεί στο 3,9%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.