«Fast track» ανόρθωση των προσδοκιών ζητεί ο ΣΕΒ

Την ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του επιχειρηματικού κλίματος υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, παρατηρεί ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει μουδιασμένη, ενώ αντίθετα το επιχειρηματικό κλίμα καταγράφει άνοδο, προεξοφλώντας την έξοδο από την κρίση.

Ωστόσο, κατά τον ΣΕΒ, μια παρατεταμένη στασιμότητα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να διαβρώνει την αισιοδοξία των επιχειρήσεων, καθώς τα σχέδια για αύξηση του κύκλου εργασιών στην εγχώρια αγορά και για ανάληψη επενδύσεων, θα ματαιώνονται ή θα μετατίθενται για το μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, σπεύδει να προσθέσει, μια υπερβολική αισιοδοξία δεν είναι βιώσιμη, εφόσον η καταναλωτική βάση της οικονομίας παραμένει εν υπνώσει. Στο πλαίσιο αυτό, η όποια ανάκαμψη κινδυνεύει να έχει περιορισμένη διάρκεια και η οικονομία να επανέλθει στη στασιμότητα.

«Είναι λοιπόν, επιτακτική ανάγκη η οικονομική πολιτική να επιδιώξει μια fast track ανόρθωση των προσδοκιών, τώρα που διαμορφώνονται ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάκαμψη της οικονομίας και υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα, όσον αφορά στην επάνοδο της χώρας στις αγορές και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων» τονίζει ο ΣΕΒ.

Και προσθέτει: «Η ενισχυμένη αναπτυξιακή δυναμική δεν πρόκειται να έρθει από μόνη της, μόνο και μόνο επειδή θα επιτευχθεί σύντομα η συμφωνία, ή επειδή θα αποσαφηνισθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».

Αντίθετα, απαιτούνται απλές κινήσεις αναπτυξιακού περιεχομένου:

Να ενισχυθούν η μεταποίηση και οι εξαγωγές.
Να προετοιμασθούν και να προβληθούν διεθνώς, μεγάλα επενδυτικά έργα υποδομών προς αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών και χρηματοδότησης.
Να συσταθούν από την κυβέρνηση ομάδες δράσης υψηλού επιπέδου, για την συνδιαμόρφωση των μεσοπρόθεσμων εξελίξεων που κυοφορούνται στην παραγωγική διαδικασία λόγω επερχόμενων τεχνολογικών και θεσμικών αλλαγών.

Τέτοιες πρακτικές συνεργασίας και συνδιαβούλευσης μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων, βοηθούν τις επιχειρήσεις να σχεδιάσουν τις δικές τους επενδυτικές δράσεις, προσδίδοντας μια νέα δυναμική στην αναπτυξιακή διαδικασία, καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.