Φορολογικές δηλώσεις: Τριπλό κέρδος για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που άντεξαν μέσα στην πανδημία και θα εμφανίσουν κέρδη στη εφετινή φορολογική τους δήλωση, θα δουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας να έχει ξεφουσκώνει ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι.

Το όφελος για τους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις που θα αποτυπωθεί στα εφετινά εκκαθαριστικά είναι τριπλό:

Έχει ενεργοποιηθεί η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που προβλέπει συντελεστή φόρου 9% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και μειωμένους συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Ανεστάλη η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Μειώθηκε ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 100% στο 55% του κύριου φόρου εισοδήματος.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότεροι από τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20% επί των ακαθάριστων αμοιβών τους, θα έχουν εφέτος επιστροφή φόρου.

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 10.000 ευρώ το 2020, ο οποίος πέρυσι είχε μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, θα κληθεί να πληρώσει φέτος φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου συνολικού ύψους 1.395 ευρώ όταν πέρυσι επιβαρύνθηκε με φόρο 3.300 ευρώ.

Σημαντικές επιστροφές φόρου εισοδήματος έρχονται για χιλιάδες εργαζόμενους που αμοίβονται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, εκδίδοντας αποδείξεις από τα λεγόμενα «μπλοκάκια».

Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απο την ισχύουσα νομοθεσία θεωρούνται ως «μισθωτοί» κάτω απο συγκεκριμένες προϋποθέσεις και η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος που θα ισχύσει εφέτος για τον υπολογισμό των τελικών φορολογικών επιβαρύνσεων επί των αμοιβών του 2020, προβλέπει σημαντικά αυξημένα αφορολόγητα όρια και μειωμένους συντελεστές φόρου.

Για τους περισσότερους εξ αυτών αναμένεται να προκύψουν μηδενικά ποσά αναλογούντων φόρων εισοδήματος. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να τους επιστραφούν ολόκληρα τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν από τις αμοιβές τους κατά τη διάρκεια του 2020.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.