Γ. Σταθάκης: Σχέδιο για επαναπροκήρυξη νέων οικοπέδων υδρογονανθράκων

Το ΥΠΕΝ θα επιδιώξει τη σταδιακή επαναπροκήρυξη νέων θαλάσσιων και χερσαίων οικοπέδων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως ανάφερε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου που διοργανώνουν το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ+0,14% και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη κατάθεση προσφοράς για την έρευνα καινούριων θαλάσσιων μπλοκ από την κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ. Πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να υιοθετήσει τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και να βελτιώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έως την ανακήρυξη αναδόχων.

Επίσης, στάθηκε στον καθοριστικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), δηλώνοντας ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η ενίσχυσή της. Τέλος, σημείωσε πως τα ΕΛΠΕ έχουν διεθνές κύρος, χάρις στον οποίο μπορούν να αποτελέσουν μοχλό στις καινούριες δραστηριότητες.

Κ. Χατζηδάκης: Ικανοποίηση για το ενδιαφέρον ExxonMobil-Total
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίηση για το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, όπως η ExxonMobil και η Total, για την έρευνα υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο. Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, μίλησε για αισιόδοξες εκτιμήσεις που, αν επιβεβαιωθούν από τις έρευνες, τότε τα εγχώρια αποθέματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος σημείωσε πως θα πρέπει να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανακήρυξη των αναδόχων για τα μπλοκ στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη. Επίσης, εξήρε τον ρόλο των ΕΛΠΕ, χαρακτηρίζοντας τον Όμιλο «πρωταγωνιστή στον χώρο των ερευνών για υδρογονάνθρακες».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.