Goldman Sachs: Τα συν και τα πλην των ελληνικών τραπεζών

Τα σχέδιά τους για μείωσή των κόκκινων δανείων στο 15% με 25% έως το 2021 από περίπου 48% το δεύτερο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες στα στελέχη της Goldman Sachs, που επισκέφθηκαν την Αθήνα στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου. Αν και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναγνωρίζει θετικά στοιχεία, αμφισβητεί τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να αντεπεξέλθει σε ενδεχόμενο νέο «σοκ», θετικό ή αρνητικό.

Τα σχέδια των τραπεζών στηρίζονται από τρία θετικά στοιχεία, αναφέρει: α) Το ισχυρό μομέντουμ της οικονομίας και την ανάκαμψη της αγοράς στέγης, β) την αυξανόμενη δυναμική στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων και γ) την πρόοδο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και άλλα διαρθρωτικά μέτρα.

Ωστόσο, προειδοποιεί, πως «η δυνατότητα του κλάδου να αντιμετωπίσει το όποιο σοκ, εσωτερικό ή εξωτερικό οικονομικής ή πολιτικής φύσεως παραμένει περιορισμένη».

Η Goldman επικροτεί τα φιλόδοξα όπως τα χαρακτηρίζει σχέδια των τραπεζών, που προβλέπουν μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων στο 15% με 25% έως το 2021, δηλαδή μαχαίρι 50% σε περίοδο τριών ετών. Πληροφορίες του Bloomberg κάνουν λόγο για ακόμη πιο δραστική μείωση.

Ωστόσο επισημαίνει ότι ακόμη και έτσι, το επίπεδο των κόκκινων δανείων θα παραμείνει πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνει δε ότι η δυνατότητά τους να επιταχύνουν τη μείωση είναι περιορισμένη εξαιτίας τριων παραγόντων: α) του κανονισμού για τον αναβαλλόμενο φόρο, β) της δυνατότητας απορρόφησης στην αγορά NPEs και γ) των χαμηλότερων του αναμενόμενου ρυθμίσεων.

Στην έκθεση της Goldman Sachs επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου εμφάνισαν χρεοστάσια που υπερβαίνουν τις ρυθμίσεις, εξαιτίας σημαντικού αριθμού των δανείων που «κοκκίνισαν» εκ νέου, μετά το τέλος της περιόδου χάριτος λόγω μη βιώσιμων όρων αναδιάρθρωσης.

Όσον αφορά στους τόκους, που συσσωρεύονται από τα NPEs αντιστοιχούν από περίπου 25% για την Εθνική Τράπεζα)έως περίπου 45% των ανακοινωθέντων καθαρών εσόδων από τόκους για την Τράπεζα Πειραιώς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.