H EKT ίσως υποβαθμίσει σε «ισορροπημένους» τους κινδύνους για την οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακουστεί λίγο πιο αισιόδοξη για την οικονομία στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου και θα μπορούσε να αλλάξει την αξιολόγησή της για τους κινδύνους σε ‘ισορροπημένους’ ή να αρχίσει να συζητά μια αλλαγή στη στάση της για τη χαλάρωση της πολιτικής, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

Η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να σηματοδοτήσει κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα των αγορών περιουσιακών στοιχείων, που προβλέπει αγορές ομολόγων 60 δισεκ. ευρώ το μήνα έως τον Δεκέμβριο.

Λιγότερο από το 10% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ΕΚΤ δεν θα περιλάβει στην ανακοίνωση της την αναφορά στην πιθανότητα αύξησης αυτών των αγορών.

Αν και η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 65 οικονομολόγοι, έδειξε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα έχει αξιοπρεπή ρυθμό ανάπτυξης, η εκτίμηση τους για τις προοπτικές ανάπτυξης και για τον πληθωρισμό δεν μεταβλήθηκε σημαντικά.

Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμα δρόμος πριν η κεντρική τράπεζα αποφασίσει ότι χρειάζεται να προχωρήσει στην περιστολή των μη συμβατικών μέτρων για την οικονομία της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Δευτέρα ότι τα επιτόκια χρειάζεται να παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σχεδόν το 90% των συμμετεχόντων που απάντησαν σε μια επιπλέον ερώτηση δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανόν να αλλάξει την κατεύθυνση της πολιτικής της ή την αξιολόγησή της για τους κινδύνους στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου.

Αυτό αναμένεται να γίνει με το να δηλώσει η κεντρική τράπεζα ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι είναι εν πολλοίς ισορροπημένοι και να αφαιρέσει από το ανακοινωθέν της την αναφορά σε χαμηλότερα επιτόκια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.