Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δίνουν ώθηση σε πετρέλαιο- μέταλλα

Νέα άνοδο παρουσιάζουν σήμερα οι τιμές πετρελαίου και βασικών μετάλλων. Ώθηση στην τιμή του αργού δίνουν οι ανησυχίες για κατάρρευση της παραγωγής στη Βενεζουέλα, καθώς οι καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές, ενδεχομένως να επιφέρουν κυρώσεις στη χώρα, αλλά και η απόφαση των ΗΠΑ να πολλαπλασιάσει τα αιτήματα προς το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και τη στρατιωτική του παρουσία σε τρίτες χώρες. Ευνοικά όμως για το εμπορεύματα λειτουργεί και η σινο-αμερικανική ανακωχή στο μέτωπο του εμπορίου, καθώς πρόκειται για τις δύο κορυφαίες καταναλώτριες πρώτων υλών στον κόσμο.

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ διαμορφώνεται σήμερα στο Λονδίνο στα 79,8 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο και δεν αποκλείεται να υπερβεί και πάλι τα 80 δολάρια, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2014. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχύεται 0,6% στα 72,7 δολάρια το βαρέλι, με τους traders να σχολιάζουν ότι τα αποθέματα έχουν ήδη μειωθεί αισθητά και η αγορά θα έρθει σύντομα αντιμέτωπη με στενότητα προσφοράς, εάν δεν αλλάξουν οι γεωπολιτικές συνθήκες.

Στην αγορά μετάλλων την ίδια ώρα, η τιμή του χαλκού βαίνει αυξανόμενη για δεύτερη διαδοχική ημέρα, εν μέσω πληροφοριών που θέλουν τις ΗΠΑ και την Κίνα να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τους δασμούς σε αυτοκίνητα και την άρση των κυρώσεων στην ZTE. Στη Σαγκάη η τιμή του χαλκού σημείωε άνοδο περίπου 0,5% στα 51.460 γιουάν ανά τόνο, ενώ η τιμή του μολύβδου έκανε «άλμα» 3,6% στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο. Στο Λονδίνο η τιμή του χαλκού αυτή την ώρα ενισχύεται στα 6.890 δολάρια ανά τόνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.