Οι λαθρέμποροι καυσίμων «βάφουν και ξεβάφουν» τα… ίχνη τους

Παλιά κόλπα του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο κίνησης επιστρατεύουν οι επιτήδειοι, σε βελτιωμένη όμως εκδοχή, ώστε οι λαθραίες ποσότητες να μην εντοπίζονται από τους ελέγχους, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών. Σύμφωνα τα ίδια στελέχη, η νέα αυτή τακτική αποτελεί παραλλαγή του μέχρι τώρα συνηθισμένου κόλπου των λαθρεμπόρων, δηλαδή του αποχρωματισμού του πετρελαίου ναυτιλίας ή και θέρμανσης και της διάθεσής του ως πετρελαίου κίνησης, που είναι «άχρωμο».

Με τον αποχρωματισμό του πετρελαίου ναυτιλίας ή και θέρμανσης, το κέρδος που αποκομίζεται αγγίζει περίπου τα 200 ευρώ για κάθε κυβικό, κέρδος που προέρχεται από τη διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ωστόσο, η τακτική αυτή έχει το… ελάττωμα ότι ο αποχρωματισμός του πετρελαίου ναυτιλίας ή θέρμανσης αφήνει αναλλοίωτη την περιεκτικότητα σε θείο, με συνέπεια σε περίπτωση ελέγχου να είναι εύκολος ο εντοπισμός της λαθροχειρίας.

Με βάση τα στελέχη της αγοράς, πάντως, πρόσφατα διαπιστώθηκε ακόμη μια μέθοδος απάτης, που ξεπερνά τον παραπάνω σκόπελο. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιτήδειοι εισάγουν πετρέλαιο με χαμηλό θείο, το χρωματίζουν σαν να ήταν καύσιμο ναυτιλίας ή θέρμανσης, και το εκτελωνίζουν φθηνά, γλιτώνοντας περίπου 200 ευρώ το κυβικό» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Όταν το καύσιμο εκτελωνιστεί, τότε οι λαθρέμποροι το αποχρωματίζουν και το παραδίδουν στον τελικό καταναλωτή αποχρωματισμένο. Επομένως, με το «βάψε και ξέβαψε» δεν αφήνουν ίχνη.

Όπως προσθέτουν οι άνθρωποι του κλάδου, όλη αυτή η διαδικασία εμπλέκει διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα οποία είναι πολύ εύκολο να ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές. «Δεν πρόκειται για υπόγειες δεξαμενές και άγνωστα βυτία, αλλά για οργανωμένες εγκαταστάσεις που λειτουργούν κανονικά. Πρόκειται για ακόμα μία ελληνική πρωτοτυπία, η οποία οδηγεί σε απώλεια εσόδων για το κράτος και σε επιβάρυνση της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας μας» επισημαίνουν.

Οι έλεγχοι

Η μεγάλη έκταση παραβατικών τακτικών, που μαστίζει την εγχώρια αγορά καυσίμων, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά πρόσφατα από τους στοχευμένους ελέγχους που διενήργησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε πρατήρια υγρών καυσίμων και υγραερίου κίνησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣΔΟΕ την περασμένη Τετάρτη, στο 62% των πρατηρίων που ελέγχθηκαν (δηλαδή πάνω από 6 στα 10) εντοπίστηκαν παραβάσεις λαθρεμπορίας ή νοθείας, αλλά και φοροδιαφυγής.

Όσον αφορά ειδικά τα υγρά καύσιμα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 5 πρατήρια και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 3 απ’ αυτά, δηλαδή σε ποσοστό 60%. Διαπιστώθηκαν, με απολογιστική μέθοδο εκ των υστέρων ελέγχου, παραβάσεις λαθρεμπορίας για ποσότητες 27.000 λίτρων βενζίνης αμόλυβδης και 41.000 λίτρων πετρελαίου κίνησης. Επίσης, διαπιστώθηκε νοθεία υγρών καυσίμων, με χημικούς διαλύτες, ελαφρά λάδια κ.λπ., σε ποσότητες 6.000 λίτρων βενζίνης αμόλυβδης, 3.500 λίτρων πετρελαίου κίνησης και 1.700 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης.

Στην περίπτωση του υγραερίου κίνησης, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 11 πρατήρια και διαπιστώθηκαν, με απολογιστική μέθοδο εκ των υστέρων ελέγχου, παραβάσεις σε 7 από αυτά, δηλαδή παραβατικότητα άνω του 63%. Οι σημαντικότερες παραβάσεις αφορούσαν λαθρεμπορία, για ποσότητες που ξεπερνούν τα 1.665.000 λίτρα υγραερίου, με τον κύριο όγκο να αφορά ένα πρατήριο. Σε 5 από τα πρατήρια διαπιστώθηκε και μη έκδοση μεγάλου αριθμού φορολογικών στοιχείων (φοροδιαφυγή).

Έφοδος σε πρατήριο

Με μπουλντόζες μπήκαν τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Ελευσίνα, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου. Οι ελεγκτές ανακάλυψαν πέντε νόμιμες δεξαμενές καυσίμων, δύο παράνομες, οι οποίες ήταν κάτω από το έδαφος, μία αδήλωτη 7.000 λίτρων και μία ακόμη διπλάσια σε μέγεθος, 14.000 λίτρων. Επίσης ανακαλύφθηκε ένα ολόκληρο υπόγειο δίκτυο σωληνώσεων κάτω από το έδαφος, που παροχέτευε καύσιμα από τις παράνομες δεξαμενές στις νόμιμες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.