IRIS: Γιατί το οικονομικό επιτελείο έδωσε παράταση στη διορία σύνδεσης των ελευθέρων επαγγελματιών

Παράταση δόθηκε σε όσους ελευθέρους επαγγελματίες δεν είχαν προλάβει ήδη να συνδεθούν με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, με τον υπουργό Οικονομικών να προβαίνει σε προαναγγελία κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σημειώνεται, πως η διορία αρχικά θα έληγε στις 30 Ιουνίου, μετά από την οποία όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είχαν συνδέσει το IRIS στον επαγγελματικό τους λογαριασμό, θα επιβαρύνονταν με βαριά πρόστιμα.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μικρή παράταση στην προθεσμία πέραν του Ιουνίου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στο newsit.gr πως ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το πόσο θα διαρκέσει η παράταση, αν και οι σκέψεις που υπάρχουν στο οικονομικό επιτελείο προσανατολίζονται από λίγες ημέρες έως και μάξιμουμ το διάστημα των 1-2 μηνών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν στην διάθεση τους προθεσμία σύνδεσης το ανώτερο από το τέλος Ιουλίου ή και το τέλος Αυγούστου.

Πώς κατέληξε στην απόφαση το ΥΠΟΙΚ
Ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο κατέληξε σε αυτή την απόφαση, είναι πως τα αποτελέσματα εγγραφής αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών στο IRIS δεν ήταν τα αναμενόμενα. Όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης επειδή το τελευταίο διάστημα η προσοχή όλων ήταν επικεντρωμένη στη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS «δεν υπήρξε η κινητοποίηση που θα ευχόταν κανείς».

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, παρά την ραγδαία αύξηση χρήσης του συστήματος άμεσων πληρωμών καθώς οι πληρωμές προς επαγγελματίες έχουν δεκαπλασιαστεί από πέρυσι, η αλήθεια είναι πως από ένα σύνολο περίπου 900.000 έχουν συνδεθεί λιγότεροι από 300.000.

Αυτό σημαίνει, πως από 1η Ιουλίου 2024, ένα σύνολο περίπου 600.000 επαγγελματιών θα καλούνταν να πληρώσει μια «καμπάνα» 1.500 ευρώ (και 1.000 ευρώ για όποιον δεν έχει ανοίξει επαγγελματικό λογαριασμό. Κάτι που, τελικά, το οικονομικό επιτελείο προτιμά να περιορίσει δίδοντας την χρονική παράταση, διατηρώντας φυσικά τα πρόστιμα μετά το πέρας και αυτής.

Πάντως, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα, όσοι επαγγελματίες επιβαρυνθούν με πρόστιμο, θα έχουν την ευκαιρία να αποπληρώσουν μόνο το μισό αν και εφόσον σπεύσουν εντός 30 ημερών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.