Κ. Κόλλιας: Στη σωστή κατεύθυνση το ν/σ για τις ΕΠΕ

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνο Κόλλια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με θέμα «Τροποποίηση του Ν.3190/1955 περί Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και άλλες διατάξεις».

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος του ΟΕΕ ανέφερε ότι το ν/σ τροποποιεί διατάξεις, επιλύοντας με αυτόν τον τρόπο προβλήματα που είχαν εντοπισθεί κατά την εφαρμογή της εταιρικής νομοθεσίας και ήταν πάγιο αίτημα των φορέων.

Αποτίμησε επίσης θετικά την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομίας να εκσυγχρονίσει και να αναμορφώσει το εταιρικό και εμπορικό δίκαιο της χώρας και το ΓΕΜΗ, ώστε να αποτελέσουν αναπτυξιακό εργαλείο, με απώτερο στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας.

Όπως είπε, το νέο νομοσχέδιο απαλλάσσει τις εταιρείες από το διοικητικό βάρος, με αυτοματοποίηση διοικητικών μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή ενημέρωση των συναλλασσόμενων και των δημοσίων αρχών, προβλέποντας τα εξής:

Εναρμόνιση της επωνυμίας με τα διεθνή δεδομένα. Η επωνυμία δεν είναι υποχρεωτικό να σχηματίζεται από τα ονόματα των εταίρων ή από το αντικείμενο της επιχείρησης, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Ορίζεται ότι η ονομαστική αξία των εταιρικών μεριδίων μίας Ε.Π.Ε. δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός ευρώ.
Η δυνατότητα σύστασης ΕΠΕ και με τη χρήση πρότυπου καταστατικού απλουστεύει ακόμη περισσότερο της διαδικασία σύστασής της.
Αποσαφηνίζεται ότι η ΕΠΕ αποκτά νομική προσωπικότητα μόνο με την εγγραφή της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).
Επικαιροποιείται το πλαίσιο σύνταξης, ελέγχου και δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων και εναρμονίζεται με την ισχύουσα νομοθεσία και τους υφιστάμενους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.
Επανακαθορίζεται το πλαίσιο αναφορικά με τη διαδικασία διάλυσης και εκκαθάρισης μίας ΕΠΕ και εισάγεται η δυνατότητα αναβίωσής της.
Ορίζεται το καθεστώς εγκατάστασης υποκαταστημάτων ή πρακτορείων αλλοδαπών εταιρειών περιορισμένης ευθύνης με σαφή διαχωρισμό αυτών με έδρα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή χώρας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) από τις αντίστοιχες εταιρείες τρίτης χώρας με τις πρώτες να μη χρειάζονται, εφεξής, την έκδοση σχετικής «απόφασης εγκατάστασης» από την αρμόδια εποπτική αρχή. Η παραπάνω ρύθμιση ήταν πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που κατατέθηκε στον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, όπως επισημαίνει το ΟΕΕ.

Τέλος, κατά τον κ. Κόλλια είναι πολύ θετική και η πρόβλεψη στο άρθρο 3 της δυνατότητας που δίνεται για διεξαγωγή της συνέλευσης των εταίρων με τηλεδιάσκεψη και αποστολή της πρόσκλησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.