Κ. Μίχαλος: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα δημιουργήσει αλυσιδωτά οφέλη

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προτείνει ως πρώτο βήμα για την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στη χώρα η επιμελητηριακή κοινότητα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημειώνοντας πως αν και οι κατώτατοι μισθοί μειώθηκαν, η Ελλάδα παραμένει καθηλωμένη στις τελευταίες θέσεις των διεθνών κατατάξεων ως προς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του δ.σ. του επιμελητηρίου -παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνιας Αντωπούλου- ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα δημιουργήσει αλυσιδωτά οφέλη για την οικονομία και για την κοινωνία, ευνοώντας την άνοδο της καταγεγραμμένης απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.

Η αναμενόμενη πτώση των εσόδων για τα ταμεία ανά υπόχρεο θα αντισταθμιστεί, όπως εξήγησε, από την αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των υπόχρεων εισφοράς.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, τα επιμελητήρια προτείνουν μια σειρά από δομικές αλλαγές, που μπορούν να δημιουργήσουν θετικό αντίκτυπο για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ενδεικτικά:

απλοποίηση και κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, ώστε να μειωθεί το κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις
μείωση γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων
αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του ΟΑΕΔ
αναβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας
λειτουργία ενός αξιόπιστου μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας
δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος σχεδιασμού και αξιολόγησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης
δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την πρακτική άσκηση

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.