Καθυστερήσεις στον επανυπολογισμό των συντάξεων χηρείας

Σε αναμονή βρίσκονται περίπου 45.000 δικαιούχοι για να λάβουν τις αυξημένες συντάξεις χηρείας μετά τις αλλαγές που έγιναν με τον πρόσφατο νόμο. Αιτία είναι τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχετική πλατφόρμα με την οποία υπολογίζονται εκ νέου οι περίπου 45.000 τέτοιες περιπτώσεις δικαιούχων.

Το αποτέλεσμα, βέβαια, είναι για δεύτερο σερί μήνα να είναι δύσκολο, να καταβληθούν οι συντάξεις αυτές, με τις αυξήσεις που αναλογούν, κατά περίπτωση πάντως βάσει νόμου, τα αναδρομικά ξεκινούν από τις συντάξεις Ιουνίου.

Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις δικαιούχων, που δικαιούνται διπλής αύξησης, καθώς το νέο ποσοστό (70% αντί 50%) της σύνταξης θα υπολογιστεί επί την παλαιά παροχή του θανόντα, χωρίς αυτή να έχει επανυπολογιστεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Επισημαίνεται ότι ο πρόσφατος νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε εντός του Μαΐου και πήρε ΦΕΚ στις 17/5 καταργεί το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους ακόμη και μετά την παρέλευση της 3ετίας.

Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες / χήροι από τη σύνταξη του θανόντα σε 70% από 50%. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 40% του δικαιούμενου ποσού για όλους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.