ΚΕΦίΜ: 203 ημέρες τον χρόνο εργάζονται οι Έλληνες για το κράτος

Οι Έλληνες πολίτες θα εργαστούν κατά μέσο όρο 203 ημέρες για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, σύμφωνα με έρευνα για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (ΗΦΕ) 2017, την οποία παρουσίασε την Τρίτη το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) σε συνέντευξη στο ξενοδοχείο Titania Hotel.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι:

Άδωνις Γεωργιάδης (Αντιπρόεδρος Ν.Δ και Βουλευτής Β’ Αθηνών),
Μιράντα Ξαφά (μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου ΚΕΦίΜ – Οικονομική Αναλύτρια),
Πρόδρομος Πύρρος (επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΦίΜ – συντάκτης της έρευνας),
Νίκος Ρώμπαπας (εκτελεστικός διευθυντής ΚΕΦίΜ).

Σύμφωνα με το ΚΕΦίΜ, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (ΗΦΕ) είναι η ημέρα του χρόνου στην οποία ο μέσος φορολογούμενος σταματάει να αποδίδει το εισόδημά του στο κράτος και ξεκινάει να το διαθέτει για δικές του ανάγκες και απαντά στο ερώτημα «μέχρι ποια ημέρα του χρόνου εργάζομαι για να πληρώσω τις υποχρεώσεις μου προς το κράτος;».

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας εκτιμάται για το 2017 στις 23 Ιουλίου.

«Εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η αντίστροφη πορεία αυτού του δείκτη», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία του να προβληθεί η έρευνα από όλα τα ΜΜΕ, προκειμένου οι Έλληνες να είναι ενήμεροι για το πόσο εργάζονται πραγματικά για το κράτος.

Η έρευνα παρουσιάζεται για 3η συνεχόμενη χρονιά από το ΚΕΦίΜ και βάσει αυτής, συγκριτικά με το 2006, οι Έλληνες εργάζονται δύο επιπλέον μήνες για το κράτος.

Το 2016 η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήταν στις 7 Ιουλίου και άρα την προηγούμενη χρονιά, ο μέσος φορολογούμενος εργάστηκε 188 ημέρες για το κράτος.

Σύμφωνα με το ΚΕΦίΜ, η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την έλευση της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία είναι μία από τις τελευταίες χώρες όσον αφορά την ανταποδοτικότητα των φόρων.

Η κ. Ξαφά δήλωσε από την πλευρά της ότι «η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα με αύξηση των φόρων και όχι με μείωση των δαπανών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.