Κομισιόν: Θετικές οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία – Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για τα τέλη του 2019. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγη η πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που παρουσίασε η Κομισιόν. Παρόλο που γενικά διαπιστώνεται αυξημένο ποσοστό ανισορροπιών που προκλήθηκαν από την παρατεταμένη οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα, η Κομισιόν εκτιμά θετικά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τονίζει ότι «τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή ανακοινώνονται από την Επιτροπή, η κυβέρνηση πρέπει να τα ολοκληρώσει εγκαίρως για την επόμενη, 6η ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης που προβλέπεται για το Μάιο του 2020».

Όπως τονίζει η έκθεση, «αυτό απαιτεί τη συνεχή δέσμευση των ελληνικών Αρχών, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου απαιτούνται σημαντικές περαιτέρω ενέργειες». Η έκθεση θα συζητηθεί από τo Eurogroup, αλλά δεν σχετίζεται με μέτρα κατά του χρέους (πχ. εκταμίευση κερδών από ελληνικά ομόλογα).

Ανισορροπίες
Στην έκθεση για την γενική κατάσταση στην Ευρώπη, η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι μία από τις τρεις χώρες που εξακολουθούν να έχουν αυξημένες ανισορροπίες -οι άλλες δύο είναι η Κύπρος και η Ιταλία. Οι ανισορροπίες αφορούν στο υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, στο υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και στο υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Η Κομισιόν εκτιμά πως η διεθνής θέση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί περαιτέρω, εν μέσω του αυξανόμενου εμπορικού ελλείμματος. Όπως αναφέρει, οι εξαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά πιο αργά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της εξασθένησης της εξωτερικής ζήτησης. Μετά από έντονη ανάπτυξη το 2018, προβλέπεται ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό το 2019 και θα επιβραδυνθούν περαιτέρω το 2020 και το 2021.

Για την ανεργία η Κομισιόν αναγνωρίζει πως συνέχισε να μειώνεται σταθερά, αλλά σημειώνει πως διαμορφώνεται σε περίπου 17% και παραμένει πολύ υψηλή.

«Και στα τρία κράτη μέλη απαιτούνται βιώσιμες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την εξισορρόπηση της οικονομίας. Θα παρακολουθούνται στενά από την Κομισιόν», αναφέρει η Κομισιόν στην σύστασή της προς το Συμβούλιο των Κρατών Μελών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.