Κονστάνσιο: Η Ευρώπη χρειάζεται ένα ταμείο για δύσκολους καιρούς

Την ανάγκη ενός ταμείου για «δύσκολους καιρούς» που θα στηρίζει την Ευρώπη στην περίπτωση οποιασδήποτε μελλοντικής κρίσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα έχει «καμία δικαιολογία» να μην αγοράσει κρατικό χρέος σε περίπτωση που υπάρχει κρίση ρευστότητας, επεσήμανε σήμερα ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο.

Μιλώντας σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, ο κ. Κονστάνσιο δήλωσε ότι η ευρωζώνη εξακολουθεί να έχει μια μακρά λίστα υποχρεώσεων για να είναι έτοιμη για το επόμενο οικονομικό σοκ.

Όπως είπε το βασικότερο σημείο είναι να γίνει αποδεκτός ο ρόλος της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση προβλημάτων, κάτι που συχνά τίθεται υπό αμφισβήτηση στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

«Από τώρα και στο εξής, η ΕΚΤ δεν θα έχει καμία δικαιολογία για να μην εκπληρώσει την εντολή της να αντιμετωπίσει τη διατάραξη στη μετάδοση της ενιαίας νομισματικής πολιτικής μέσω της παρέμβασης στην αγορά κρατικών ομολόγων … προκειμένου να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας», δήλωσε ο Βίτορ Κονστάνσιο, που κλείνει 18 χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στα τέλη Μαΐου.

Η μόνη εναλλακτική θα ήταν ένα ευρωομόλογο για το μπλοκ, δήλωσε ο κ. Κονστάνσιο, ένα πολιτικά μη βιώσιμο εγχείρημα που έχουν απορρίψει αρκετές μεγάλες χώρες λόγω των φόβων ότι οι φορολογούμενοι στις χώρες που αποτελούν τον πυρήνα της ευρωζώνης θα αναγκαστούν να καλύψουν τη δημοσιονομική ανευθυνότητα άλλων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.