Κρίσιμη επίσκεψη Νουί για τα επόμενα τραπεζικά βήματα

Στην Τράπεζα της Ελλάδος θα βρεθεί σήμερα η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, η οποία θα παραμείνει στη χώρα μας μέχρι και την Τρίτη.

Η επίσκεψη της κ. Νουί γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών και μοιραία τα αποτελέσματα αυτά θα απασχολήσουν τις διμερείς συναντήσεις της κ. Νουί με τους τραπεζίτες.

Η Ντανιέλ Νουί θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως θα εστιάσει στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, επαναλαμβάνοντας μετ’ επιτάσεως το διαρκές αίτημα του Μηχανισμού να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών μέσα από την εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων των NPLs. Επιμέρους θέματα που θα διαμορφώσουν τις συνθήκες εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών και θα υπηρετήσουν την παραπάνω αποστολή, αναμένεται να τεθούν και αυτά στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως για παράδειγμα οι πλειστηριασμοί και η πορεία τους ή οι αλλαγές που προγραμματίζονται στον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη.

Άλλωστε, σε λίγους μήνες ακολουθεί το Supervisory Review and Evaluation Process (SREP). Οι επόπτες αξιολογούν και μετρούν τακτικά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει κάθε τράπεζα. Αυτή η βασική δραστηριότητα ονομάζεται διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης. Συνοψίζει όλα τα πορίσματα των εποπτών για δεδομένο έτος και παρέχει κατευθύνσεις ως προς τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η κάθε τράπεζα.

Τα αποτελέσματα από αυτήν τη διαδικασία θα ανακοινωθούν μέσα στη χρονιά, κοντά στον Νοέμβριο, για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και κατ’ επέκταση και για τις ελληνικές.

Για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα η διαδικασία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική διότι εκεί θα φανεί αν οι τράπεζες εκτελούν σωστά τα κεφαλαιακά τους πλάνα και άρα θα κλείσει -ή όχι- οριστικά το κεφάλαιο για το ενδεχόμενο αυξήσεων κεφαλαίου.

Το γεγονός πως η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο είναι κάτι που ιδιαιτέρως απασχολεί τις εποπτικές αρχές, καθώς σε σημαντικό βαθμό οι ελληνικές τράπεζες θα απευθυνθούν στην ελεύθερη αγορά για δανεισμό, κάτι που ενδέχεται να προσαυξήσει το λειτουργικό τους κόστος αφού θα αγοράσουν χρήμα ακριβότερα.

Άλλωστε οι τράπεζες, πρακτικά όλες, εστιάζουν στην παρούσα φάση σε δύο κρίσιμα μέτωπα: Το ένα είναι οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων -επιχειρηματικών και άλλων- σε ενοποιημένα χαρτοφυλάκια. Το δεύτερο αφορά την προετοιμασία μιας άμεσης απεύθυνσής τους στην αγορά, προκειμένου να εκδώσουν ομολογιακά δάνεια.

Τα δύο αυτά εγχειρήματα, αν και τα σπουδαιότερα, δεν είναι τα μόνα, καθώς όλες οι τράπεζες προχωρούν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων με κάποιους διαγωνισμούς να βρίσκονται σε εξέλιξη, κάποιους να καθυστερούν και άλλους να προετοιμάζονται.

Επίσης τα πιστωτικά ιδρύματα σχεδιάζουν και αυτά τη μεταμνημονιακή τους περίοδο, εκτιμώντας πως αν δεν μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν τα έσοδά τους. Η χρηματοδότηση ωστόσο αυτή δεν είναι χωρίς κίνδυνο, υπό τη λογική πως μπορεί να παράξουν και νέα «κόκκινα» δάνεια.

Τους προβληματισμούς, αλλά κυρίως τις δράσεις που προετοιμάζουν οι τράπεζες θα θέσουν στο κοινό τραπέζι των συζητήσεων με την επόπτη Ντανιέλ Νουί.

Τέλος, ας σημειωθεί πως δεν αναμένεται να μείνουν ασχολίαστες στις διμερείς συναντήσεις οι αλλαγές που μοιραία αναμένονται στις διοικήσεις των τραπεζών μετά την αποχώρηση του κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από το «πηδάλιο» της ΕΤΕ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.