Moody’s για ελληνικές τράπεζες: Θετική η μείωση της εξάρτησης από τον ELA

Στον περιορισμό της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τoν έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ΕLA αναφέρεται στο σημερινό του δελτίο ο Moody’s, υπογραμμίζοντας ότι συνιστά «πιστωτικά θετικό γεγονός» (credit positive). O αμερικανικός οίκος κάνει λόγο για βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας μάλιστα ότι αν και η διατήρηση του waiver από την ΕΚΤ θα ήταν θετική, η πλήρης άρση του είναι διαχείρισιμη.

Ο οίκος θυμίζει ότι η ΕΚΤ ενέκρινε το αίτημα για μείωση του ανώτατου ορίου του ELA κατά 1,9 δισ. ευρώ στα 8,4 δισ. ευρώ έως τις 13 Σεπτεμβρίου γεγονός που που αντανακλά όπως σημειώνει τις καλύτερες προοπτικές χρηματοδότησής τους. «Εκτιμούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το προφίλ χρηματοδότησης μειώνοντας και τελικά μηδενίζοντας τον ELA» αναφέρει, προσθέτοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει το γεγονός ότι οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 6% το πρώτο εξάμηνο.

Ο Moody’s υπολογίζει ότι η Πειραιώς θα μηδενίσει την εξάρτηση από τον ELA έως το τέλος του 2018, ενώ οι Eurobank και Alpha Bank θα το πετύχουν έως τα τέλη του 2019. Προειδοποιεί πάντως ότι οι προκλήσεις επιμένουν και ότι η περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα τον επόμενο μήνα.

Όσον αφορά στο waiver για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυων, αναφέρει πως μία πιθανή άρση του «θα είναι διαχειρίσιμη, καθώς θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης μέσω του διαπτραπεζικού δανεισμού, αν και με υψηλότερο κόστος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.