Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει τη κυβέρνηση με κατώτατο μισθό και ακρίβεια

Την εδώ και τώρα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά από το κύμα των ανατιμήσεων ζητά από τη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει να υποστηρίζει πως χρειάζονται εδώ και τώρα γενναία μέτρα και κρατική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, έτσι ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τον χειμώνα που έρχεται.

Για τη Κουμουνδούρου, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία του κυβερνητικού της προγράμματος. Πιστεύουν ότι μία τέτοια τομή θα βοηθήσει αφενός την οικονομία να πάρει ξανά εμπρός, αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν όσο καιρό οι τιμές στην αγορά θα βρίσκονται σε αυτά τα ύψη.

Μάλιστα, θεωρούν ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για τη κοινωνία. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χθες, μιλώντας ενώπιον του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα καταθέσει άμεσα πρόταση νόμου για το εν λόγω ζήτημα. Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να «ακυρώσει» με επιχειρήματα τους λόγους που επικαλείται η κυβέρνηση για να μην προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Εν μέσω πανδημίας στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί μια βαλκανικού τύπου αγορά εργασίας. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αύξηση στο βασικό μισθό, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα» ο Νάσος Ηλιόπουλος. Μάλιστα, απαντώντας στις κυβερνητικές αιτιάσεις ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει την ανεργία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως οι δύο άνθρωποι που πήραν το Νόμπελ Οικονομίας φέτος «διέλυσαν τον νεοφιλελεύθερο μύθο ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνει την ανεργία».

Μάλιστα, υπενθύμισε πως «Όταν το 2012 μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος, η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 27% και είχαμε τη χειρότερη ύφεση της περιόδου 2010-2014. Όταν το 2018 καταργήθηκε ο υποκατώτατος και αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11% από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα αντικειμενικά δεδομένα απέδειξαν ότι η αύξηση είναι μέρος της λύσης».

Την ίδια στιγμή, στη Κουμουνδούρου εξετάζουν ήδη τις παρεμβάσεις στις οποίες μπορούν να προχωρήσουν για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας. Με δεδομένη την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του, δεν είναι τυχαίο που ο Αλέξης Τσίπρας συνέκρινε το σήμερα με τον χειμώνα 2012-2013, τη χειρότερη δηλαδή στιγμή της κρίσης.

Συνοπτικά, για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης που υποβόσκει, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τη ρύθμιση του πανδημικού χρέους και η αύξηση του βασικού μισθού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.