ΟΠΕΚ: Στην αντεπίθεση, με βαθύ «μαχαίρι» στην προσφορά;

Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν καταγράψει πτώση μεγαλύτερη των 20 δολαρίων από τις αρχές Οκτωβρίου, χάρη και στις παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση με την βοήθεια άλλων μελών του ΟΠΕΚ, αλλά και εταίρους εκτός καρτέλ, όπως η Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται τρεις πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του συζητούν πρόταση του Ριάντ για μείωση της παραγωγής τους κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019. Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία έχει ήδη προαναγγείλει δική της μείωση της προσφοράς κατά 500.000 βαρέλια.

«Πιστεύω ότι μία μείωση της τάξης των 1,4 εκατ. βαρελιών έχει λογική, με βάση τα δεδομένα στην αγορά» δήλωσε στο πρακτορείο μία εκ των πηγών. Άλλη πηγή τόνισε πως θα είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει στήριξη της Ρωσίας στα σχέδια, ενώ μία τρίτη πηγή ανέφερε ότι το Ιράν δεν θέλει να δεσμεύεται από κανέναν συγκεκριμένο στόχο για την παραγωγή από τη στιγμή που είναι αντιμέτωπο με τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία είχαν συμφωνήσει να αυξήσουν σημαντικά την προσφορά, υπό την πίεση του Ντόναλντ Τραμπ που φοβόταν ένα ράλι στις τιμές. Οι τιμές ξεπέρασαν τελικά τα 86 δολάρια, για να βουτήξουν σήμερα το πρωί στα 65 δολάρια το βαρέλι.

Στον απόηχο των πληροφοριών του Reuters η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε έως και τα 67 δολάρια. Στις 13:45 ώρα Ελλάδος παρουσιάζει ελαφρά άνοδο στα 65,6 δολάρια το βαρέλι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.