Παγερός ο Φεβρουάριος για την οικονομία του ευρώ

Με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων μηνών αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και η «βαρυχειμωνιά» στις αγορές, ανάγκασαν τις επιχειρήσεις της νομισματικής ένωσης να κατεβάσουν ταχύτητα.

Όπως προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία της IHS Markit, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο Σύνθετος Δείκτης PMI για τη δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στο 57,1 από 58,8 τον Ιανουάριο. Πρόκειται για πτώση μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, που ήθελαν τον δείκτη στις 57,5 μονάδες.

Η έρευνα έδειξε ότι ο ιδιωτικός τομέας στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, παρουσίασε την χειρότερη επίδοση σε διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, ενώ επιβράδυνση είχαμε επίσης στη Γαλλία και την Ιταλία. Στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ η κάμψη του δείκτη, που τον Ιανουάριο είχε εκτιναχθεί σε ζενίθ 10,5 ετών, ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι η χώρα όδευε σε κρίσιμες εκλογές.

Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στάθηκε η Ισπανία, με τον Σύνθετο Δείκτη PMI για τη χώρα να σκαρφαλώνει σε υψηλά οχτώ μηνών.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι η Ευρωζώνη, που το 2017 έτρεξε με τους ταχύτερους ρυθμούς σε διάστημα δέκα ετών, βρίσκεται σε μία φάση ελαφράς αποθέρμανσης. Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg, εκτιμούν ότι φέτος θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,3% ύστερα από ρυθμούς 2,5% πέρσι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.