Πώς αντέδρασαν Χ.Α. και ομόλογα στο διάγγελμα Τσίπρα

Το διάγγελμα για το «τέλος της οδύσσειας» από την Ιθάκη δεν φάνηκε να κάμπτει τις ανησυχίες των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αντιθέτως ο Γενικός Δείκτης, που στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης κινήθηκε σε θετικό έδαφος, με ελαφρά, κέρδη, στη συνέχεια υποχώρησε στο κόκκινο. Πιο θετική είναι σήμερα η εικόνα στην αγορά κρατικού χρέους, αν και λείπει ο ενθουσιασμός. Η απόδοση του δεκαετούς υποχωρεί κάτω από το 4,3%.

Στην αγορά μετοχών, στις 13:25 ώρα Ελλάδος, ο Γ.Δ. του Χ.Α. καταγράφει πτώση σχεδόν 0,7% στις 707,6 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 11,5 εκατ. ευρώ. Ο χαμηλός όγκος είναι αποκαλυπτικός της αμηχανίας μεγάλου μέρους των επενδυτών, για τους οποίους το επίσημο τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει πολλά.

Όλοι περιμένουν τώρα να δουν πώς θα ανταποκριθεί η ελληνική οικονομία στην μετά προγραμμάτων (και εκταμιεύσεων) εποχή. Η πτώση έρχεται δε να θυμίσει ότι οι μετοχές έχουν μπροστά τους ακόμη πολλές προκλήσεις. Για «ηράκλειο άθλο» κάνει λόγο το Bloomberg, υπενθυμίζοντας ότι ο Γ.Δ. κινείται περίπου 60% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα, στα οποία βρισκόταν τον Μάιο του 2010, όταν ενεργοποιήθηκε δηλαδή το πρώτο μνημόνιο.

Στην αγορά ομολόγων, την ίδια ώρα η απόδοση του δεκαετούς υποχωρεί στο 4,28% έναντι κλεισίματος στο 4,33% στην προηγούμενη συνεδρίαση, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. H πτώση των πέντε μονάδων βάσης θεωρείται σημαντική, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα έχει συνέχεια.

Το τελευταίο διάστημα καμία από τις θετικές εξελίξεις, ούτε η αναβάθμιση, ούτε συστάσεις όπως αυτή της Societe Generale, που χαρακτηρίζει τα ελληνικά ομόλογα πιο ασφαλή από τα ιταλικά δεν στάθηκαν ικανές να οδηγήσουν σε ουσιαστική αποκλιμάκωση των αποδόσεων που τον τελευταίο μήνα ακολούθησαν την ανιούσα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.