Πώς κινούνται οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

Συνεχίστηκαν οι εξαγωγές σταφυλιών με καλούς ρυθμούς και με τη ζήτηση να είναι αυξημένη σε σύγκριση με το τέλος Αυγούστου, όπως είναι και οι τιμές, πλην όμως η συγκομιδή στην Νότια Ελλάδα βαίνει προς το τέλος της ενώ συνεχίζεται στην Βόρεια Ελλάδα, με προοπτικές καλύτερων τιμών στην παραγωγή.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, συνεχίστηκε επίσης η εξαγωγή ανοιξιάτικων-καλοκαιρινών φρούτων με μικρότερους ρυθμούς, με +1,7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και με τη ζήτηση να κρίνεται κανονική για την εποχή. Σε ικανοποιητικά, σχετικά υψηλά επίπεδα, κινούνται οι τιμές πώλησης αλλά και παραγωγού.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές σημειώνουν τις εξής μεταβολές:

βερίκοκων +2,9% έναντι πέρσι
κερασιών + 9,4% έναντι πέρσι
καρπουζιών με +12,6% έναντι πέρσι
ροδάκινων με – 12,8% έναντι πέρσι
νεκταρινιών +4,7% έναντι πέρσι και
σταφυλιών -7,5% έναντι πέρσι

Σε δήλωσή του, ο συνεργάτης του Συνδέσμου και εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γεώργιος Πολυχρονάκης ανέφερε πως «εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την μη συγκομιδή άωρων ακτινιδίων προ του ορισμού συγκομιδής τους με την Υπ. Απόφαση να βρίσκεται σε διαβούλευση αλλά και της απαγόρευσης εμπορίας τους προ της 1 Νοεμβρίου 2018 βεβαίως με τα προβλεπόμενα από την Εθνική και Ενωσιακή Νομοθεσία οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους».

Όπως συμπλήρωσε, «η υπό διαβούλευση Υ.Α χρειάζεται με το πέρας της να εκδοθεί εγκαίρως προκειμένου να μην παρατηρηθεί και φέτος διακίνηση ατυποποίητων και κατ’ ευθείαν απ’ τον αγρό προϊόντων χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους με κίνδυνο δυσφήμησης του ελληνικού ακτινιδίου αλλά και αφελληνισμού τους (Ιταλοποίησης κλπ). Είναι ευκαιρία για τα ελληνικά προϊόντα η διατήρηση των κατακτηθέντων μεριδίων στις παραδοσιακές αγορές τους αλλά και στις νέες που κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια».

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας κατά την ετήσια συνάντηση ΙΚΟ (Διεθνής Οργανισμός ακτινιδίων) που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Γαλλία, στο Μπορντό, 9 έως 12 Σεπτεμβρίου, οι εκτιμήσεις της παραγωγής για την περίοδο 2018/19 είναι ότι θα ανέλθουν περίπου σε 800.000 τόνους στο βόρειο ημισφαίριο (με εξαίρεση Κίνας), + 9% σε σύγκριση με το 2017, ένα επίπεδο πολύ παρόμοιο έτος συγκομιδής 2016 Συγκεκριμένα, υπάρχει μείωση μόνο για την Πορτογαλία η Ελλάδα επιβεβαιώνει τις ποσότητες της περασμένης σεζόν και στην Ιταλία αναμένουν αύξηση κατά 13% για Hayward σε 373.000 τ. και σε κιτρινόσαρκα 60.000 τ.».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.