Προϋπολογισμός: Το βάρος του ελλείμματος, το “φρένο” σε έξτρα παροχές και τα μέτρα για το 2022

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Με σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας που εκτείνονται και το 2022 κατατέθηκε χτες ο Προϋπολογισμός 2022 στη Βουλή. Από το νέο έτος ξεκινά σταδιακά η απόσυρση του “πέπλου προστασίας” καθώς από το 2023 επιστρέφει, όπως φαίνεται, ο “δημοσιονομικός κορσές” της ΕΕ

Άνω των 70 κατηγοριών μέτρων περιλαμβάνει, σύμφωνα, με το υπουργείο Οικονομικών , ο Προϋπολογισμός του 2022 που κατατέθηκε χτες. Όπως τονίζεται πολλά από αυτά ίσχυσαν το 2021 και επεκτείνονται και το νέο χρόνο με στόχο την αντιμετώπιση και των «αστερίσκων» που μπαίνουν για την οικονομική πορεία τουτόπου κι έχουν να κάνουν με την ενεργειακή κρίση και την πορεία της πανδημίας.

«Έχουμε κάνει συνετή διαχείριση του Ταμείου της χώρας για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της χώρας π.χ. την ενεργειακή κρίση, τις νομισματικές εξελίξεις, την πανδημία.. Υπάρχουν οι πόροι για να στηρίξουν τις όποιες αποφάσεις» ανέφερε χτες με αφορμή τον Προϋπολογισμό κορυφαίος παράγων του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ότι «το 2022 θα ξεκινήσει δημοσιονομική προσαρμογή, οπότε θα πρέπει να πάμε συνετά. Όσο πρέπει και όταν πρέπει να κινηθούμε» σημείωσε σχολιάζοντας και τα όσα ακούγονται για την κατανομή έξτρα «κοινωνικού μερίσματος φέτος». Η έννοια του κοινωνικού μερίσματος υπήρχε όταν υπήρχαν υπερ πλεονάσματα» ανέφερε αποκρούοντας τις όποιες φήμες για έξτρα παροχές φέτος. «Και το 2022 παραμένουμε και σε καθεστώς πρωτογενούς ελλείμματος» σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε με νόημα ότι το 2022 προβλέπεται σημαντική προσαρμογή τονίζοντας ότι τα περιθώρια παρεμβάσεων είναι περιορισμένα. «Υπάρχει μια ευελιξία με βάση τους κανόνες, αλλά αυτό σημαίνει ότι έχεις ευελιξία αλλά όχι ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις» τόνισε με έμφαση.

Ωστόσο, ο ίδιος παράγων «καρφώνοντας» τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερπλεονάσματα, που ωστόσο ήταν αυτά που «έχτισαν» το σωτήριο, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, «μαξιλάρι» ρευστότητας των 30 και πλέον δισεκ., σημείωσε ότι η επιλογή της κυβέρνησης είναι να επανέλθει σταδιακά στον «ορθό δημοσιονομικό» δρόμο. «Πρέπει να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, δεν πρέπει να ισοσκελίσουμε απολύτως τον προϋπολογισμό» σημείωσε και τόνισε ότι σε ύψος ,3 δισεκ ευρώ ανέρχονται τα μέτρα στήριξης ων κλάδων σε σχέση με το ενεργειακό κόστος.

Από το news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.