Ρωσία: Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε χωρίς διακοπή φυσικό αέριο

Επιστολή στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιείται στη Ντόχα του Κατάρ έστειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με την οποία διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει να παρέχει χωρίς διακοπή φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ, ο οποίος επεσήμανε ότι η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς προβλήματα. «Επιζητούμε ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ σκοπεύουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.

Το θέμα του φυσικού αερίου απασχόλησε και τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι «όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε δηλώσεις του νωρίτερα διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία ανησυχία στο ζήτημα της επάρκειας φυσικού αερίου στην Ελλάδα με τις έως τώρα εξελίξεις.

Την ίδια ώρα ρότα για τα 100 δολάρια το βαρέλι έχει βάλει η διεθνής τιμή του πετρελαίου με τους επενδυτές να ανησυχούν πως η ουκρανική κρίση θα μπορούσε να οξύνει την ενεργειακή κρίση διεθνώς.

Δεδομένου ότι η Ευρώπη καλύπτει από τη Ρωσία το 25% των αναγκών της σε πετρέλαιο και το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, μια κλιμάκωση της κρίσης και μια πιθανή επιβολή μέτρων και αντιμέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα προβλήματα τροφοδοσίας.

Εν μέσω αυτών των ανησυχιών η διεθνής τιμή του πετρελαίου Μπρεντ ενισχύεται σήμερα κατά 2,48% στα 97,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου ενισχύεται κατά 3,95% στα 94,67 δολάρια το βαρέλι. Ανοδικά κινείται και η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά αναφοράς της Ολλανδίας (TTF) διαμορφούμενη στα 78,75 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.