Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση για το ελληνικό πρόγραμμα, με τους εκπροσώπους των δανειστών και την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκουν την επίτευξη ενός συμβιβασμού, με στόχο το «ξεπάγωμα» των διαπραγματεύσεων.

Στη συνάντηση, η οποία διεξάγεται στις Βρυξέλλες συμμετέχουν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της γ.γ. Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του «κουαρτέτου», Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και το στέλεχος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Εκ μέρους του ΔΝΤ, το «παρών» δίνουν ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Κοινή στάση Ε.Ε. – ΔΝΤ

Όπως ανέφερε νωρίτερα, κοινοτικός αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, Eυρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ συμφώνησαν σε μία κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα, συγκροτώντας ένα «ενιαίο μέτωπο».

Μία δεύτερη κοινοτική πηγή, μιλώντας επίσης στο Reuters, υποστήριξε ότι η συνάντηση θα εστιάσει στα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου, μετά το 2018. Οι διαβουλεύσεις, όπως εξήγησε, θα αφορούν τις παρεμβάσεις, τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Μέτρα σε δύο φάσεις

«Υπάρχει μία λίστα μέτρων, τα οποία θα χρειαστεί να περάσουν τώρα από την ελληνική Βουλή και θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους» έσπευσε να προσθέσει.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε χαρακτηριστικά, ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα η άμεση νομοθέτηση μέτρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ – εφόσον καταστεί αναγκαίο – μετά το 2018.

Πρόκειται επομένως, για μέτρα, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ), τα οποία θα αφορούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό των δαπανών του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.