Σε κίνδυνο θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή από την αυτοματοποίηση προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ

Η αυτοματοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η παγκοσμιοποίηση αλλάζουν ραγδαία το τοπίο της αγοράς εργασίας και απαιτούν άμεση και αποφασιστική δράση από τις κυβερνήσεις προκειμένου να αποφευχθούν η περαιτέρω άμβλυνση των οικονομικών ανισοτήτων και οι κοινωνικές εντάσεις. Η προειδοποίηση έρχεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην νέα έκθεσή του για το Μέλλον της Εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση το 14% των θέσεων θα μπορούσαν να εξαφανιστούν λόγω της αυτοματοποίησης μέσα στα επόμενα 15 έως 20 χρόνια. Παράλληλα το 32% των θέσεων αναμένεται να δουν τη φύση τους να αλλάζει δραστικά. Η ταχύτατη ανάπτυξη της αυτοματοποίησης και η ανάδειξη των ρομπότ ως απειλής για τους εργαζομένους έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι μορφές ευέλικτης εργασίας ενισχύονται, όπως και η αυτοαπασχόληση, η οποία δεν είναι πάντα γνήσια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αφορά υπαλλήλους με συμβάσεις «εργολαβίας» αντί κανονικές συμβάσεις εργασίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ ένας στους επτά εργαζομένους παγκοσμίως είναι αυτοαπασχολούμενος και ένας στους εννέα με σύμβαση περιορισμένου χρόνου. Παράλληλα έξι στους δέκα εργαζομένους δεν έχουν βασικές δεξιότητες πληροφορικής, γεγονός που τους καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους. Μεταξύ των στοιχείων της έκθεσης που ξεχωρίζουν είναι και το γεγονός ότι η συμμετοχή σε σωματεία εργαζομένων έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

«Βαθιές και ταχύτατες δομικές αλλαγές είναι στον ορίζοντα, φέρνοντας μαζί τους μεγάλες νέες ευκαιρίες, αλλά και έντονη αβεβαιότητα για όσους δεν είναι καλά εξοπλισμένοι ώστε να τις εκμεταλλευθούν» υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ και καλεί τις ηγεσίες ειδικά των πλούσιων χωρών να λάβουν μέτρα, επισημαίνοντας ότι παράλληλα με τις προκλήσεις εντείνεται και ο λαϊκισμός.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα ο ΟΟΣΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, όπως και για τα αυξημένα επίπεδα κοινωνικής δυσφορίας, που καταγράφονται στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Οι πλέον ευάλωτες ομάδες στην ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και τις αλλαγές που αυτή φέρνει στην αγορά εργασίας είναι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι νέοι με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και οι γυναίκες, των οποίων τα ποσοστά υποαπασχόλησης και εργασίας σε χαμηλά αμοιβόμενες θέσεις είναι υψηλότερα από εκείνα των ανδρών στις περισσότερες χώρες.

Ο Οργανισμός καλεί τις κυβερνήσεις να προωθήσουν προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και να επεκτείνουν το δίχτυ προστασίας στους εργαζομένους που βρίσκονται στην «γκρίζα» ζώνη μεταξύ απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης και οι οποίοι συχνά στερούνται βασικών δικαιωμάτων. Ουσιαστικά αναφέρεται σε εργαζομένους της λεγόμενης gig economy, δηλαδή σε άτυπες μορφές απασχόλησης, όπως οι διαδικτυακές πλατφόρμες, για τους οποίους πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε έναν νέο χάρτη δικαιωμάτων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.