Σε στάση αναμονής η ελληνική κτηματαγορά – Η εικόνα του πρώτου εξαμήνου 2022

Αβεβαιότητες για την ελληνική αγορά ακινήτων βλέπουν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας της Ελλάδος και ζητούν παρεμβάσεις για να προφυλαχθεί η κτηματαγορά από την κρίση.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ελληνική αγορά ακινήτων τους πρώτους μήνες του 2022 βρίσκεται υπό την επίδραση αντίρροπων δυνάμεων, με τις θετικές προσδοκίες να υπερισχύουν προς το παρόν των επιπτώσεων της διεθνώς δυσμενούς συγκυρίας.

Αν και οι θετικοί ρυθμοί μεταβολής στις αξίες των ακινήτων, η επενδυτική κινητικότητα και η ενίσχυση της κατασκευαστικής δραστηριότητας που καταγράφηκαν το 2021 αφήνουν ακόμη ισχυρό το αποτύπωμά τους στην αγορά, ωστόσο σημαντικές αβεβαιότητες που επηρεάζουν την ακίνητη περιουσία άμεσα, όπως το αυξημένο κατασκευαστικό και ενεργειακό κόστος, αλλά και έμμεσα, όπως οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της γεωπολιτικής αστάθειας και των πληθωριστικών πιέσεων στον τουρισμό και την επενδυτική δραστηριότητα, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν εκ νέου την αγορά ακινήτων σε στάση αναμονής, ειδικά στην περίπτωση επενδύσεων σε νέα έργα ανάπτυξης ακινήτων.

Στη βάση αυτή οι οικονομολόγοι της ΤτΕ τονίζουν πως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βραχυπρόθεσμη διατήρηση της δυναμικής της ελληνικής κτηματαγοράς είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης, αλλά και η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Επισημαίνουν δε, ότι, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι απαραίτητες περαιτέρω σημαντικές παρεμβάσεις προς την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβιβάσεων, επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων, ώστε να στηριχθεί η αγορά και να διασφαλιστεί η τρέχουσα δυναμική της αγοράς.

Να σημειωθεί πως βάσει των στοιχείων-εκτιμήσεων που συλλέγει η ΤτΕ από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το τρίμηνο του 2022 ήταν αυξημένες σε ετήσια βάση κατά 8,6%. Από την ανάλυση των στοιχείων κατά παλαιότητα, καταγράφονται και στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 εντονότεροι ρυθμοί αύξησης στα νέα διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) έναντι των παλαιών (ηλικίας άνω των 5 ετών). Τέλος, και στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, του πρώτους μήνες του 2022 παρατηρείται σημαντική επενδυτική δραστηριότητα, η οποία αφορά τόσο αγοραπωλησίες όσο και ανακατασκευές ή νέες αναπτύξεις.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.