Εκατοντάδες ακίνητα φαίνεται ότι έμεναν για χρόνια πλήρως παραγκωνισμένα στο συρτάρι των φορέων του δημοσίου χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αξιοποίησή τους.
Κάτι ωστόσο που φαίνεται σταδιακά να αλλάζει, καθώς πλέον οι εταιρείες του δημοσίου κατανοώντας τα σημαντικά έσοδα που μπορούν να αποκομίσουν, προχωρούν σταδιακά στην άμεση τακτοποίηση και αξιοποίηση των σημαντικών κυρίως περιουσιακών στοιχείων του χαρτοφυλακίου τους. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παράδειγμα αποτελεί η ΓΑΙΑΟΣΕ η οποία στο χαρτοφυλάκιο της έχει βαρύνουσας σημασίας ακίνητα, τα οποία στοχεύει να τα αξιοποιήσει με τον πιο επωφελή γι’ αυτήν τρόπο. Ήδη, η αρχή έγινε καθώς χθες ανακοινώθηκε και επισήμως ότι ξεκινάει ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός για την μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου σε επιχειρηματικό κέντρο.
Σύμφωνα με την περίληψη της προκήρυξης, ο διαγωνισμός επιλογής παραχωρησιούχου για το ακίνητο θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, όπου θα υπάρξει η εκδήλωση ενδιαφέροντος, και τη δεύτερη φάση, στην οποία θα διεξαχθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος με τους ενδιαφερόμενους που θα επιλέξει η Μονάδα Συντονισμού Στρατηγικών Συμβάσεων (το γνωστό PPF) του ΤΑΙΠΕΔ.
Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται η αξιοποίηση του ίδιου ακινήτου. Η πρώτη προσπάθεια αξιοποίησής του είχε ξεκινήσει το 2017 από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, ωστόσο η διαδικασία εγκαταλείφθηκε στη μέση, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον.
Υπενθυμίζεται ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει στο χαρτοφυλάκιο το ακίνητο στο Θριάσιο που θα μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορευματικά κέντρα της περιοχής. Ειδικότερα, για το Θριάσιο 1 έγινε δημοπράτηση και σύντομα θα αρχίσει η έναρξη τη κατασκευής του έργου, το οποίο αποτελεί επένδυση πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Θα συνδέει μάλιστα το λιμάνι του Πειραιά με όλη την Ευρώπη, μέσω υπερσύγχρονου κέντρου μεταφορών.
Παράλληλα, στα άμεσα σχέδιά της εταιρείας είναι η αξιοποίηση των ιστορικών σιδηροδρομικών σταθμών της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Στόχος της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι να μετατραπούν οι εν λόγω σταθμοί σε ισχυρούς κόμβους μεταφοράς, που θα περιλαμβάνουν και Μετρό και σταθμό λεωφορείων, έτσι ώστε οι επιβάτες να μπορούν να μετακινηθούν οπουδήποτε στον αστικό ιστό.
Επιπλέον, η εταιρεία εξετάζει δυνατότητες αξιοποίησης των χώρων αναμονής για τη δημιουργία εμπορικών χρήσεων, όχι μόνο τόσο για την καλύτερη εμπειρία των επιβατών, αλλά και για την ευρύτερη αναβάθμιση των περιοχών που θεωρούνται μέχρι σήμερα αρκετά υποβαθμισμένες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε μάλιστα στο περιθώριο της ΔΕΘ, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος στη ΓΑΙΑΟΣΕ, Παναγιώτης Μπαλωμένος, η εταιρεία έχει συνολικά 4.100 ακίνητα επιφάνειας 608.000 τ.μ. Το βασικό της πλεονέκτημά της είναι ότι γνωρίζει που βρίσκονται τα ακίνητά της και έχει καταφέρει το 87% του χαρτοφυλακίου. Ακόμη, διατηρεί 590 ενεργές μισθώσεις εκ των οποίων οι 310 αφορούν κτίρια.
Σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχει κάνει τους τελευταίους μήνες και η ΕΤΑΔ. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας κυρία Ηρώ Χατζηγεωργίου στο πλαίσιο της ΔΕΘ επισήμανε τη σημασία που δίνει στις συνεργασίες και τις συμπράξεις με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αναφερόμενη στην καταγραφή και κατηγοριοποίηση των 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ με στόχο την συντεταγμένη αξιοποίησή τους, προανήγγειλε ότι θα αρχίσουν από πολύ να υπάρχουν σταδιακά αποτελέσματα και η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνει σε περίπου 2,5 με 3 χρόνια.
Όπως εξήγησε, πέρα από τον εντοπισμό των ακινήτων και την αποτύπωσή τους, χρειάζεται η εξακρίβωση ενός συνόλου στοιχείων για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, καθώς επίσης και η δημιουργία τυποποιημένων – ολοκληρωμένων φακέλων προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση.
Στη συνέχεια, η κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στα «διαμάντια» της εταιρείας, φέρνοντας το παράδειγμα του Κυβερνείου-Παλατάκι που έχει πάρει την οδό της αξιοποίησης και του Tae Kwon do, για το οποίο υπάρχει συνεργασία της ΕΤΑΔ με το ΤΑΙΠΕΔ, αναζητώντας την καλύτερη λύση που θα αναβιώσει το ακίνητο και θα ικανοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει και ο e-ΕΦΚΑ, καθώς έπειτα από μήνες έθεσε σε λειτουργία την εταιρεία ακινήτων του, η οποία σε αυτή τη φάση στελεχώνεται με το απαραίτητο προσωπικό. Σήμερα, ο e- ΕΦΚΑ έχει συνολικά 515 ακίνητα, τα οποία είναι εκτιμώμενης αντικειμενικής αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Η αξιοποίησή τους ωστόσο πρόκειται να γίνει τμηματικά και στόχος της νέας εταιρείας είναι να επικεντρωθεί πρώτα στα σημαντικότερα ακίνητα του χαρτοφυλακίου. Ο δημόσιος φορέας έχει ακίνητα σημαντικής αξίας σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο τα πιο αξιόλογα είναι αυτά που βρίσκονται στη Σταδίου.
Μάλιστα, προ ολίγων ημερών προκήρυξε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό με κατάθεση κλειστών προσφορών για την εκμίσθωση ακινήτου στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο με υπόγειο, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αξαρλιάν, κοντά στο Σύνταγμα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Το ακίνητο ανήκει κατά 80% στον ΕΦΚΑ και το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας ΑΕΕΓΑ «Η Εθνική».
Πηγή: newsit.gr