Σεντένο: Για να επιτύχουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προέρχονται απ’ την ελληνική κυβέρνηση

Στην «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση επέμεινε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Το ξέρω από την εμπειρία μου στην Πορτογαλία ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικός τρόπος», είπε ο Μάριο Σεντένο. «Τα νέα από την Αθήνα και όσα μαθαίνουμε από τους θεσμούς είναι ενθαρρυντικά. Η Ελλάδα γύρισε στην ανάπτυξη πέρυσι. Η χώρα είναι στη διαδικασία να ξανακερδίσει πρόσβαση στις αγορές και η εικόνα είναι θετική», συμπλήρωσε.

Η επίσημη πρώτη του Μάριου Σεντένο ως προέδρου των υπουργών της Ευρωζώνης στους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε –ως αναμενόμενο- πολύ από Ελλάδα. Τα μέλη της επιτροπής είχαν την ευκαιρία να τον ρωτήσουν για όλες τις οικονομικές υποθέσεις που απασχολούν την Ευρωζώνη.

«Εξετάζουμε πώς θα μπορέσουμε να διευκολύνουμε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη που καταρτίζει η ελληνική κυβέρνηση θα είναι κρίσιμο σε αυτό», είπε.

Σε σχέση με το χρέος, σημείωσε πως: «έχουμε ξεκινήσει την τεχνική δουλειά για πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια της ομόφωνης δέσμευσης του Eurogroup τον Ιούνιο του 2016», είπε ο Μ. Σεντένο. «Θα πάρουμε τις τελικές αποφάσεις όταν θα βρισκόμαστε στο τέλος του προγράμματος».

Για το ρόλο που θα πρέπει να παίξει η ΕΚΤ στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και τα ομόλογα, ο Μάριο Σεντένο δεν θέλησε να είναι απολύτως ξεκάθαρος. «Μπορούμε να δούμε την πορτογαλική εμπειρία. Χρειάζονται δύο πτυχές για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη οχτώ χρόνια σε πρόγραμμα και πρέπει να αντιληφθούμε τις δυσκολίες που σημαίνει αυτό και την ανάγκη η ελληνική κοινωνία να υιοθετήσει μια σωστή διαδικασία. Ο ΕΣΜ και τα θεσμικά όργανα το εξετάζουν αυτό με τις ελληνικές Αρχές ώστε η Ελλάδα να έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές και να υπάρχει ένα κεφαλαιακό απόθεμα, το οποίο τώρα δημιουργεί η Ελλάδα. Επίσης, υπάρχει και ένας εσωτερικός όρος από την πλευρά της Ελλάδας, δηλαδή να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει σταθερότητα ανεξαρτήτως πολιτικού κύκλου, προκειμένου να απολαύσει τα οφέλη του προγράμματος. Αυτό συνέβη και στην Πορτογαλία», είπε.

ΠΗΓΗ news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.