Servicers: Παγώνουν οι τόκοι στα δάνεια Κατσέλη μέχρι νεoτέρας

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Μέχρι να δοθεί επίσημη επεξήγηση από την πλευρά του Αρείου Πάγου, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θα συνεχίσουν να εισπράττουν δόσεις από τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη, οι οποίες θα περιλαμβάνουν μόνον κεφάλαιο και όχι τόκους.
Αυτό αναφέρουν κύκλοι της αγοράς εταιριών διαχείρισης χρέους, οι οποίοι επισημαίνουν ότι θα ζητηθεί ερμηνεία της πρόσφατης απόφασης για τον εκτοκισμό των συγκεκριμένων δανείων από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι servicers προετοιμάζουν αίτηση ερμηνείας της απόφασης 6/2026 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία αφορά τον τρόπο υπολογισμού των τόκων στα δάνεια που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Νόμου Κατσέλη. Η αίτηση αναμένεται να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό.

Η αντίθεση
Οι εταιρείες διαχείρισης δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ερμηνεία που διατυπώνεται από άλλους νομικούς κύκλους του χρηματοπιστωτικού τομέα, σύμφωνα με την οποία κάθε δόση λειτουργεί ως αυτοτελές κεφάλαιο και εκτοκίζεται για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη της ρύθμισης έως την ημερομηνία κατά την οποία η δόση καθίσταται απαιτητή. Κατά την προσέγγιση αυτή, κρίσιμο στοιχείο αποτελεί η διάρκεια του εκτοκισμού, οδηγώντας ουσιαστικά σε μια μορφή «step-up» δανείου, όπου ο τόκος είναι περιορισμένος στην αρχή της περιόδου αποπληρωμής και αυξάνεται σταδιακά προς το τέλος, με αντίστοιχη επιβάρυνση της δόσης.

Οι servicers, αντιθέτως, θεωρούν ότι η απόφαση δεν είναι εύκολα ερμηνεύσιμη και για τον λόγο αυτό θα ζητήσουν επίσημη διευκρίνιση από τον Άρειο Πάγο. Ωστόσο, δεν υιοθετούν ούτε την άποψη ότι ο τόκος θα πρέπει να επιβάλλεται μόνο επί της δόσης του εκάστοτε μήνα, καθώς μια τέτοια προσέγγιση, όπως υποστηρίζουν, θα οδηγούσε ουσιαστικά σε άτοκο δάνειο.
Παρ’ όλα αυτά είναι ένα θέμα το πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες την είσπραξη των δόσεων μετά την αίτηση ερμηνείας των servicers παρά το γεγονός πως δεν έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τόσα δάνεια του Νόμου Κατσέλη όσα οι servicers.

Η διαδικασία της ερμηνείας
Η αίτηση θα βασιστεί στο δικαίωμα που παρέχει το άρθρο 316 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, όταν το διατακτικό ή το σκεπτικό μιας δικαστικής απόφασης είναι διατυπωμένο κατά τρόπο που δημιουργεί αμφιβολίες ή ασάφειες, κάθε διάδικος μπορεί να ζητήσει την ερμηνεία της από το ίδιο δικαστήριο που την εξέδωσε.
Στην προκειμένη περίπτωση, η αίτηση θα εξεταστεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με στόχο να αποσαφηνιστεί η πραγματική έννοια και η βούληση των δικαστών. Η διαδικασία αυτή δεν επιτρέπει μεταβολή του περιεχομένου της απόφασης ούτε επανεξέταση της ουσίας της υπόθεσης. Πρόκειται αποκλειστικά για διευκρίνιση σημείων που κρίνονται ασαφή.

Άγνωστος παραμένει ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την έκδοση της ερμηνευτικής απόφασης, καθώς δεν προβλέπεται συγκεκριμένη προθεσμία ούτε για την κατάθεση του αιτήματος ούτε για την έκδοση της σχετικής κρίσης. Η ερμηνευτική απόφαση, όταν εκδοθεί, θα ενσωματωθεί στην αρχική και θα παράγει αποτελέσματα αναδρομικά από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης 6/2026, δηλαδή από τις 4 Ιουνίου.
Στο μεταξύ, τα δικαστήρια της χώρας μπορούν να συνεχίσουν να εκδικάζουν σχετικές υποθέσεις, ερμηνεύοντας κατά περίπτωση την απόφαση του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, ορισμένες δίκες ενδέχεται να αναβληθούν μέχρι να δοθεί η επίσημη ερμηνεία, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα και το δικαστήριο κρίνει ότι η ασάφεια της απόφασης είναι καθοριστική για την έκβαση της υπόθεσης.
Με άλλα λόγια, κάθε δικαστήριο έχει τη δυνατότητα είτε να προχωρήσει στη δική του ερμηνεία, εφαρμόζοντας τους κανόνες της λογικής και του δικαίου, είτε να αναστείλει τη διαδικασία έως ότου ο Άρειος Πάγος δώσει την αυθεντική ερμηνεία των επίμαχων διατάξεων.

Οι εκποιήσεις των πρόσθετων ακινήτων

Την ίδια ώρα, οι εταιρείες διαχείρισης χρέους επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που έχει θεσπιστεί από τις αρχές του έτους για τις υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη. Όπως αναφέρουν, δεν προχωρούν με τον προβλεπόμενο ρυθμό οι εκποιήσεις πρόσθετων ακινήτων που διαθέτουν ορισμένοι οφειλέτες, καθώς παρεμβάλλονται χρονοβόρες διαδικασίες, όπως η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, η έκδοση ταυτότητας ακινήτου και άλλες διοικητικές ενέργειες. Κατά την άποψή τους, η γραφειοκρατία αυτή λειτουργεί ανασταλτικά στην εφαρμογή του νόμου και επιτρέπει σε αρκετούς δανειολήπτες να κερδίζουν πολύτιμο χρόνο.

Τέλος ας σημειωθεί πως το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ετοιμάζει ρύθμιση για το θέμα η οποία στόχο έχει να περιφρουρήσει την περίμετρο του Ηρακλή από ανεξέλεγκτες επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα με την αναδρομικότητα στα συγκεκριμένα δάνεια θέτοντας σε τυχόν κίνδυνο κρατικές εγγυήσεις.

 

 

Πηγή: https://www.newmoney.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.