«Σωσίβιο» στο επίδομα γάμου – Nέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας το 2020

Την παράταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι το τέλος του 2019 ρυθμίζει διάταξη που ενσωματώθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο από το υπουργείο Εργασίας. Με την επίμαχη διάταξη παρατείνεται η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας – η οποία έληγε την 30η Ιουνίου 2019 – μέχρι την σύναψη νέας και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31-12-2019. Διασώζονται έτσι όλοι οι συμφωνηθέντες στην Σύμβαση κανονιστικοί όροι (μισθολογικοί και μη μισθολογικοί) ευεργετικοί για τους εργαζομένους (επιδόματα, τριετίες κ.α) μεταξύ των οποίων και το επίδομα γάμου που είναι στο 10% επί του μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υπογράφτηκε στις 28-3-2018 μεταξύ της Γενικής Συνομοσπονδίας των Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και των παρακάτω εργοδοτικών φορέων: του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) .

Λόγω των πρωτοφανώς επεισοδίων που αμαύρωσαν και ακύρωσαν στην πράξη το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΓΣΕΕ, η Διοίκηση του συνδικάτου του ιδιωτικού τομέα είναι διορισμένη και δεν είναι σε θέση να ανανεώσει την ΕΓΣΣΕ. Έτσι αν δεν υπήρχε κάποια μέριμνα θα κινδύνευαν μια σειρά από θεσμικοιί όροι τους οποίους διασφαλίζει η εν λόγω σύμβαση, μεταξύ των οποίων και το επίδομα γάμου.

Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου του 2019, θα πρέπει να διεξαχθεί το Συνέδριο της ΓΣΕΕ να προκύψει νέα εκλεγμένη Διοίκηση ώστε οι κοινωνικοί εταίροι να ξεκινήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με στόχο αυτή να ισχύσει από 1-1-2020. Υπενθυμίζεται πως το κορυφαίο θέμα του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου δεν ορίζεται πλέον από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, αλλά από το υπουργικό συμβούλιο.

«Παρατείνουμε την ισχύ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μαζί με αυτήν όλες τις θετικές διατάξεις της σε όλους τους εργαζομένους ακόμα και σε αυτούς που προσελήφθησαν μετά την 30ή Ιουνίου 2019, ημερομηνία που έληγε η κανονιστική ισχύς της Σύμβασης. Δημιουργούμε τον αναγκαίο χώρο και τις προϋποθέσεις για ένα γόνιμο διάλογο το επόμενο διάστημα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και στηρίζουμε τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις τους για την σύναψη νέας
Γενικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», δήλωσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης.