Στα 80 εκατ. ευρώ η αρχική δύναμη πυρός του Ταμείου Εγγυήσεων για τον αγροτικό τομέα

Υπουργική Απόφαση με την οποία συγκροτείται η Επενδυτική Επιτροπή του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης σε εφαρμογή της συμφωνίας που είχε συναφθεί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Έτσι μπήκαν οι βάσεις για το επόμενο βήμα που είναι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων προς τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο. Η σύναψη των συμβάσεων με τα τράπεζες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο του 2020.

Στόχος του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στον πρωτογενή τομέα και ιδίως για των σημαντικότερων επενδυτικών Μέτρων του ΠΑΑ 2014 – 2020, των Σχεδίων Βελτίωσης και Μεταποίησης.

Σημειώνεται πως τα αρχικά κεφάλια του Ταμείου θα ανέρχονται σε 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δεσμευθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ενώ τα χρήματα τα οποία προβλέπονται να «πέσουν» στην αγορά, θα φτάσουν με «μόχλευση» τα 400 εκατ. ευρώ.

Τα δάνεια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα έχουν χαμηλά επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής, θα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ και θα αγγίζουν έως και τα 5 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ τις δυνατότητες επιτάχυνσης της υλοποίησης των επενδυτικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 καθώς και διευκόλυνσης χρηματοδότησης των επενδυτών που εντάσσονται σε αυτά, συζήτησε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, καθώς και με εκπροσώπους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε από όλες τις πλευρές η διάθεση για στενή συνεργασία και παρουσιάστηκαν απόψεις οι οποίες θα ενσωματωθούν στο θεσμικό πλαίσιο των σχετικών επενδυτικών μέτρων του ΠΑΑ, που αφορούν τα σχέδια βελτίωσης και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων με σκοπό την απρόσκοπτη υλοποίηση των εν λόγω επενδυτικών σχεδίων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι ειδικές υπηρεσίας του ΠΑΑ, εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ και της διεύθυνσης Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Τράπεζας Αττικής, της ALPHA Τράπεζας, της Εθνικής Τράπεζας, της EUROBANK και της Τράπεζας Πειραιώς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.