Στα καυσόξυλα στρέφονται οι καταναλωτές

Ιδιαίτερα δημοφιλή έχουν γίνει τα καυσόξυλα, για όσους καταναλωτές διαθέτουν τζάκι ή σόμπα στην οικεία τους, προκειμένου να διασφαλίσουν τη θέρμανσή τους τον χειμώνα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsbomb.gr παρατηρούνται αυξήσεις των τιμών στα καυσόξυλα αλλά και στο πέλετ.

Μπροστά στην ενεργειακή κρίση που βγάζει εκτός προϋπολογισμού τα νοικοκυριά, οι πολίτες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης εν όψει του δύσκολου χειμώνα. Όσο ο καιρός κρυώνει όλο και περισσότεροι καταναλωτές σκέφτονται πως θα ζεστάνουν τα σπίτια τους φέτος. Πολλοί από αυτούς στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις για τη θέρμανσή τους και μια από τις πλέον δημοφιλείς είναι τα καυσόξυλα, τα οποία σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsbomb.gr έχουν αύξηση στην τιμή.

Όπως ανέφερε στην κάμερα του Newsbomb.gr ιδιοκτήτης καταστήματος καυσόξυλων στις Αχαρνές, σημαντική μερίδα καταναλωτών στρέφεται στα ξύλα λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Οι τιμές σε καυσόξυλα αυτήν την περίοδο κυμαίνονται από 100 έως 150 ευρώ το κυβικό ανάλογα το είδος.

«Στα ξύλα υπάρχει μια αύξηση της τάξης των 30-40% αναλόγως το είδος. Αύξηση σημειώνεται και στα πέλλετ, η τιμή έχει ανέβει πολύ και δεν συμφέρει καθόλου», είπε αρχικά ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κ. Νικόλας Παπαδημητρίου.

«Οι ποσότητες ξύλων που παίρνει ο κόσμος είναι μεγαλύτερες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις ελλείψεις ο ίδιος ανέφερε ότι «ήδη παρατηρούνται και κυρίως στην ελιά» ενώ εξήγησε ότι το πρόβλημα των ελλείψεων που παρατηρείται προκαλείται σε μεγάλο βαθμό λόγω του φραγμού στις εξαγωγές ξυλείας που έχουν βάλει οι Βούλγαροι έμποροι.

Οι τιμές αυτή τη στιγμή στην Αττική (σ.σ. αναλογα με την περιοχή) διαμορφώνεται ως εξής:

πεύκο 100-120
ελιά από 140 – 160
δρύς 140 -150
οξιά 135-150
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές – Πού θα φτάσει η τιμή τους
To πρωί της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίας και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος έδωσε οδηγίες προς τους καταναλωτές για το πώς θα πρέπει να κάνουν παραγγελίες ξύλων τον φετινό χειμώνα.

«Αν και έχουμε να συνηθίσει να παραγγέλνουμε με βάρος (τόνος), ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι με όγκο (κυβικό μέτρο) κι αυτό για να προστατευθεί ο καταναλωτής καθώς το ξύλο έχει διαφορετικό βάρος αν έχει υγρασία και διαφορετικό αν είναι στεγνό», είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Καλό θα ήταν να είμαστε παρόντες στο μαγαζί όταν παραγγέλνουμε ξύλα για να είμαστε σίγουροι για το τι θα παραλάβουμε και πώς, καθώς είναι διαφορετική η ποσότητα αν το κυβικό μέτρο περιλαμβάνει ξύλα στοιβαγμένο ή χύδην», πρόσθεσε.

«Τα ξύλα έχουν διαφορετική τιμή ανάλογα με το είδος τους γιατί για παράδειγμα το πεύκο καίγεται πολύ γρήγορα και δεν προσφέρει την ίδια θερμότητα σε διάρκεια», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Σε αντίθεση όμως με τα ξύλα η παραγγελία για το πέλλετ γίνεται με βάση το βάρος κι όχι τον όγκο.

Αισχροκέρδεια στα καυσόξυλα – Στα ύψη η τιμή τους, λόγω τεχνητών ελλείψεων
Το ξύλο είναι ένα προϊόν το οποίο για πάνω από δέκα χρόνια είχε διαμορφωθεί σε μια σταθερή χαμηλή τιμή και αυξήθηκε μαζί με τις υπόλοιπες ανατιμήσεις.

Ωστόσο, όπως φαίνεται επιτήδειοι έχουν στήσει ένα άτυπο καρτέλ, προσπαθώντας να κερδοσκοπήσουν από την ανάγκη του κόσμου, και με τεχνάσματα διατηρούν τις ήδη αυξημένες τιμές πολύ υψηλότερες από το κανονικό!

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής, Γιάννης Σακκελαράκης, μίλησε στο Newsbomb.gr για το «καρτέλ» που έχουν στήσει στην αγορά των καυσόξυλων ορισμένοι Έλληνες έμποροι, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ζήτηση, εκτόξευσαν φέτος στα ύψη τις τιμές, που συναγωνίζονται σε ποσοστό αύξησης εκείνες των καυσίμων.

Έτσι στην Αθήνα η τιμή έχει φτάσει να πουλιέται ο τόνος στα 130 – 150 ευρώ!

Όπως επεσήμανε ο κ. Σακελλαράκης, «η ζήτηση είναι τεράστια, ενώ στην αγορά υπάρχει έλλειψη αποθεμάτων. Στην Αθήνα οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, με το κυβικό μέτρο να πωλείται αυτή τη στιγμή από 130-150 ευρώ ενώ πέρυ η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 100-130 ευρώ».

«Οι εξαγωγές σταμάτησαν από χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Αλβανία, ενώ και οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στην πηγή των ξύλων όπως η Βόρεια Ελλάδα ή η Κρήτη κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων τους», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής.

Ο κ Σακελλαράκης εξήγησε τη «διαδρομή» που κάνουν τα ξύλα μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή: «Το Δασαρχείο κόβει ορισμένα κυβικά ξύλων τα οποία πρέπει να κοπούν, κρατά τη δική του προμήθεια, τα δίνει στο κράτος και μετά μέσω δημοπρασίας τα αγοράζουν έμποροι και τα δίνουν στην αγορά. Το πρόβλημα που δημιουργείται όμως αφορά τις αυξήσεις οι οποίες υπάρχουν και στα μεταφορικά που εμείς πληρώνουμε, με αποτέλεσμα η τιμή να ανεβαίνει».
Ο ίδιος έκανε λόγος και για ορισμένους εμπόρους οι οποίοι «χτυπούν» καλύτερες τιμές στις δημοπρασίες ξυλείας με αποτέλεσμα να τα δίνουν σε υψηλές τιμές.

Αυτοί οι έμποροι δίνουν τα ξύλα αυτά κυρίως σε τοπικές κοινωνίες γιαυτό και παρατηρείται έλλειψη.

Έρχεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για καυσόξυλα
Όσον αφορά στις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για επικείμενο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων που εμπορεύονται καυσόξυλα και πέλετ, οι φορείς της αγοράς είναι προβληματισμένοι.

Ο κλάδος είναι δυσαρεστημένος από αυτή την απόφαση καθώς όπως υποστηρίζουν «σε περίπτωση που επιβληθεί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν».

Ο κ. Σακελλαράκης υπογράμμισε ότι «οι επιχειρήσεις δεν έχουν καμία βούληση να αισχροκερδήσουν».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.