Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς παρά την ανάκαμψη των διεθνών αγορών, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει των κρίσιμων επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,08% στις 575,82 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,03% στις 1.528,13 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 1,17 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 22 ενισχύονται, 11 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,62% στις 496,75 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+0,72% σημειώνει κέρδη κατά 0,72%, η Eurobank κατά 1,17% και η Alpha Bank ΑΛΦΑ+0,64% κατά 0,64%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ διατηρείται σταθερή στα 0,188 ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Lamda Development ΛΑΜΔΑ+1,73% εμφανίζει κέρδη κατά 1,73%, ενώ στο 1,60% διαμορφώνονται τα κέρδη για τη ΓΕΚ Τέρνα. ΓΕΚΤΕΡΝΑ+1,59% Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-1,85% διολισθαίνει κατά 1,85%, της Jumbo κατά 1,56% και της Coca – Cola HBC κατά 1,31%.

Στο «μέτωπο» της οικονομίας, σημαντικές αποκλίσεις έναντι του προσχεδίου του προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης, εμφανίζουν οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο του 2016, όσο και του 2017. Συγκεκριμένα, στη νέα του έκθεση για τη δημοσιονομική πορεία των χωρών (Fiscal Monitor), το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ για φέτος και 0,7% για του χρόνου. Οι στόχοι στο προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού – τους οποίους το Ταμείο θεωρεί «μη ρεαλιστικούς» – ανέρχονται στο 0,6% και 1,8% αντίστοιχα.

Στη σκιά των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχει από σήμερα και μέχρι το Σάββατο έναν μαραθώνιο επαφών στην Ουάσιγκτον, με κορυφαίο θέμα στην ατζέντα την ελάφρυνση του χρέους. Άλλωστε, κύρια στόχευση των εκθέσεων του ΔΝΤ είναι να ασκηθεί πίεση στη Γερμανία και τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να προχωρήσουν το ταχύτερο σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα, μείωση εμφάνισαν τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα καθώς διαμορφώθηκαν στα 4,921 δισ. ευρώ από 5,539 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία για την πορεία των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου βρίσκεται σε εξέλιξη.Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκαν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες τον Αύγουστο ανήλθαν σε 1,341 δισ. ευρώ έναντι 1,352 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Στα εταιρικά νέα, τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) ενέκριναν οι μέτοχοι της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης. Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει εκπτώσεις, μπόνους προκαταβολής και έγκαιρης εξόφλησης, αλλά και σύνδεση του τιμολογίου με την πορεία της τιμής του αλουμινίου. Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο Όμιλος Μυτιληναίος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.