Στο 9% η ύφεση στη Ελλάδα το 2020

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Βαθύτερη της αρχικά υπολογιζόμενης ήταν η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, με τη Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) να την προσδιορίζει στο 9%, έναντι 8,2% προηγουμένως.

Σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τη δεύτερη εκτίμηση των Ετήσιων Εθνικών Λογαριασμών έτους 2020 (προσωρινά στοιχεία) και τα αναθεωρημένα στοιχεία των ετών 2012-2019.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του έτους 2020 σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση κατά 9% σε σχέση με το 2019, έναντι μείωσης 8,2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2021. Η αναθεώρηση των στοιχείων των Ετήσιων Εθνικών Λογαριασμών έγινε στη βάση της αξιοποίησης νέων και επικαιροποιημένων στοιχείων από διάφορες πηγές.

  • Η τελική καταναλωτική δαπάνη του έτους 2020 σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση κατά 5,5% σε σχέση με το έτος 2019, έναντι μείωσης 3,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2021.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του έτους 2020 σε όρους όγκου παρουσίασαν μείωση κατά 7,6% σε σχέση με το έτος 2019, έναντι μείωσης 6,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2021.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του έτους 2020 σε όρους όγκου παρουσίασαν μείωση κατά 21,5% σε σχέση με το έτος 2019, έναντι μείωσης κατά 21,7% που είχε ανακοινωθεί και στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2021.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του έτους 2020 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση κατά 9,8% σε σχέση με το έτος 2019, έναντι μείωσης 9,6% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2021.

  • Η τελική καταναλωτική δαπάνη του έτους 2020 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση κατά 6,2% σε σχέση με το έτος 2019, έναντι μείωσης 4,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2021.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του έτους 2020 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασαν μείωση κατά 14,7% σε σχέση με το έτος 2019, έναντι μείωσης 14,6% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2021.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του έτους 2020 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασαν μείωση κατά 28,1% σε σχέση με το έτος 2019, έναντι της ίδιας μείωσης 28,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2021.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.