Στόχος τέσσερις αεροπορικές να συνδέουν την Ελλάδα με τη Κίνα από την Άνοιξη

Ελλάδα και Κίνα ενισχύουν τις μεταξύ τους σχέσεις και στις αεροπορικές μεταφορές, με δυνατότητα για την διεξαγωγή 35 εβδομαδιαίων δρομολογίων από την ερχόμενη άνοιξη.

Η επίσημη ανταλλαγή του Μνημονίου Κατανόησης των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας Ελλάδας και Κίνας που είχε συμφωνηθεί στις 25 Οκτωβρίου 2019 ανάμεσα στον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας, (Administrator of Civil Aviation Administration of China) Feng Zhenglin, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για επαφές με στόχο πολύ σύντομα να επιχειρούν τουλάχιστον 4 αεροπορικές εταιρείες.

Το Μνημόνιο Κατανόησης αποτελεί μία από τις 16 συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping στην Ελλάδα και περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές για τον υπερδιπλασιασμό των αεροπορικών συνδέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι δύο αντιπροσωπείες θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με σκοπό να συμπληρώσουν την κατάρτιση της νέας συμφωνίας αεροπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ASA (Air Services Agreement) με τον επόμενο κύκλο επαφών να έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2020, στο Πεκίνο.

Ειδικότερα, στο μνημόνιο κατανόησης γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο εκτέλεσης απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών. Εκτός από την Air China που συνδέει την Αθήνα με το Πεκίνο και την Juneyao Airlines, που θα συνδέει την Αθήνα με την Σαγκάη, στη συμφωνία περιλαμβάνονται η China Southern Airlines με έδρα την Γκουανγκζού, η αεροπορική εταιρεία Hainan Airlines με έδρα το νησί Χαινάν και η Xiamen Airlines, η οποία εδρεύει στην πόλη Σιάμεν στη νοτιοανατολική Κίνα. Εκτός από απευθείας πτήσεις με τελικό προορισμό την Ελλάδα, οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο δρομολογίων σε άλλους ευρωπαϊκές πόλεις με ενδιάμεσο σταθμό transit την Αθήνα.

Ο Νέος Πίνακας Διαδρομών αναφέρει όλα τα σημεία προορισμού εκατέρωθεν, διορισμό αεροπορικών εταιρειών, καθώς και αριθμό των τακτικών δρομολογίων εκατέρωθεν που θα ανέρχονται σε 35 εβδομαδιαίως από 14 μέχρι σήμερα. Το Μνημόνιο Κατανόησης παρέχει στις αεροπορικές εταιρείες των δύο χωρών τη δυνατότητα εκμετάλλευσης πτήσεων κοινού κωδικού σε πληθώρα διαδρομών και μίσθωσης αεροσκαφών κατά την εκτέλεση των δρομολογίων. Οι ανωτέρω διατάξεις συμβάλλουν στη βιωσιμότητα μακρινών διαδρομών και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την αύξηση των δρομολογίων κινεζικών αεροπορικών εταιρειών και συνακόλουθα, τουριστικών ροών, προς όλα τα σημεία της Ελλάδας, αναφέρει παράγοντας του Υπουργείου Μεταφορών.

Το μνημόνιο κατανόησης που αποτέλεσε μία από τις συνολικά 16 συμφωνίες που υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας στην Ελλάδα, προσθέτει, θα οδηγήσει στην αναθεώρηση της αεροπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών η οποία χρονολογείται από το 1973. Μάλιστα η αύξηση των δρομολογίων αναμένεται να αποτελέσει το εργαλείο για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί από το Υπουργείο Τουρισμού για την προσέλκυση 500.000 Κινέζων τουριστών το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μνημόνιο προβλέπει την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με συνολικά τέσσερις πόλεις στην Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι, από τον Αύγουστο του 2017 η κρατική αεροπορική εταιρεία Air China συνδέει απευθείας το αεροδρόμιο της Αθήνας με το Πεκίνο με δύο πτήσεις την εβδομάδα, ενώ τον Ιούλιο του 2020 η επίσης κινεζική εταιρεία Juneyao Airlines με έδρα τη Σαγκάη θα ξεκινήσει απευθείας δρομολόγια με προορισμό την ελληνική πρωτεύουσα.

Κατά τις ίδιες πηγές, τους επόμενους μήνες θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο απευθείας σύνδεσης της Αθήνας με την Γκουανγκζού, η οποία με πληθυσμό που υπερβαίνει τα 14 εκατομμύρια κατοίκους είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας. Οι νέες αεροπορικές συνδέσεις θα αποφασιστούν με βάση τη ζήτηση που θα καταγραφεί στην αγορά. Η περίπτωση της Γκουανγκζού εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ενδιαφέρον δεδομένου ότι αποτελεί σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο. Στην πόλη πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός εκθέσεων με σημαντικότερη τη Διεθνή Έκθεση της Καντόνας, η οποία διεξάγεται κάθε Απρίλιο και αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της Κίνας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.