Στράουχ (ESM): Κάλυψη των προαπαιτούμενων για αποδέσμευση δόσης

Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στη κάλυψη των προαπαιτούμενων ώστε ο ESM να αποδεσμεύσει η δόση. Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται τα μέτρα για την διευθέτηση του χρέους και τα μεσοπρόθεσμα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται με τη λήξη του προγράμματος στο τέλος του 2018. Αυτό τόνισε ο Chief Economist του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρόλφ Στράουχ στην ομιλία του στη γ.σ. του ΣΕΒ, με θέμα: «Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη και το στοίχημα της ανάπτυξης».

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να διευθετηθεί η κατάσταση στη φορολογική διοίκηση ώστε να πέσουν οι συντελεστές και να αυξηθεί η εισπραξιμότητα. Όπως ανέφερε, όλοι επιθυμούν η Ελλάδα να γυρίσει στην υγιή ανάπτυξη, προσθέτοντας, ωστόσο, πως δεν είναι εύκολη η διαδικασία.

Τάχθηκε υπέρ της τόνωσης των επενδύσεων με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα επισήμανε πως βαίνει επί τα βελτίω αλλά χρειάζεται να μεταβληθεί η κατάσταση στην αγορά δανεισμού. Πάντως, υπενθύμισε με νόημα ότι η χώρα μας έχει πάρει τη μεγαλύτερη ρύθμιση χρέους στην παγκόσμια ιστορία, με 53% κούρεμα στους ιδιώτες και διαγραφή χρέους 107 δισ., επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση 10 δισ. ετησίως. Αυτό είναι δημοσιονομικός χώρος 6% που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι και αντιστοιχεί σε 2200 ευρώ ανά νοικοκυριό και 14.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον Στράουχ η συζήτηση που γίνεται τώρα για ανακούφιση από το χρέος πρέπει να αλλάξει. Αυτό που προέχει είναι η Ελλάδα να αποκτήσει την ιδιοκτησία του προγράμματος όπως συνέβη με την Ισπανία και την Ιρλανδία αλλά και την Πορτογαλία και την Κύπρο που πάνε πολύ καλά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.