Σύγχυση με τις τριετίες: Ποιοι θα τις πληρωθούν και ποιοι θα περιμένουν

Το ξεπάγωμα στις τριετίες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις έτσι ώστε να τις πληρωθούν όσοι θα αρχίσουν να «χτίζουν» το δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Αρκετά ερωτήματα προέκυψαν για τις τριετίες και το ξεπάγωμα, μετά τις τοποθετήσεις εργατολόγων που έκαναν λόγο για «αστερίσκους» στην εξαγγελία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, οι τριετίες… ξεπαγώνουν για να «παγώσουν».

Σε κάθε περίπτωση, την 1/1/2024 θα ξεπαγώσουν οι τριετίες και ειδικότερα όσοι έχουν προϋπηρεσία και συμπληρώσουν το τρίχρονο θα πληρωθούν τις τριετίες τους. Όσοι «χτίζουν» τις τριετίες τους για πρώτη φορά, θα λάβουν τα χρήματα το 2027 με την προϋπόθεση η ανεργία να παραμείνει κάτω από 10%.

Όπως ανέφερε στην τηλεόραση του Open ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, αυτός είναι ο κανόνας που ισχύει εδώ και μία δεκαετία. «Η κυβέρνηση ενάμιση χρόνο πριν το προβλεπόμενο, ξεπαγώνει με νόμο τις τριετίες. Στόχος είναι να έρθει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ νωρίτερα από το αναμενόμενο», είπε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας, η τριετία θα προσμετράται αλλά δεν θα πληρωθεί αν δεν πέσει η ανεργία κάτω από 10%. Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πως η ανεργία θα είναι σε αυτά τα επίπεδα στον επόμενο 1,5 χρόνο. Συνεπώς, αν δεν υπάρξει κάτι που θα διαφοροποιήσει την κατάσταση, θα πληρωθούν κανονικά την τριετία που θα έχουν «χτίσει» και όσοι ξεκινούν από τον Ιανουάριο του 2024.
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.