Συνάντηση με τον υπ. Οικονομίας για τις Κυριακές ζητεί η ΟΙΥΕ

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου ζητεί η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας για το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, μετά και από την απαίτηση των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση και των 52 Κυριακών του έτους, όπως σημειώνει η ΟΙΥΕ.

Στην επιστολή της προς τον κ. Παπαδημητρίου, η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αντίθετα μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί και από μελέτες ότι είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους και για τον κλάδο γενικότερα, πολλαπλασιάζει τα λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυξάνει την ανεργία και ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις ήδη ελαστικές εργασιακές σχέσεις των εμποροϋπαλλήλων.

Αναφέρει επίσης ότι οποιαδήποτε απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, χωρίς περιορισμούς, θα είναι σε απόλυτη αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα των Κυριακών, η οποία βάσει των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, θα λαμβανόταν υπόψη για τις όποιες αποφάσεις.

Η ΟΙΥΕ υπενθυμίζει ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την Υπουργική Απόφαση Γιακουμάτου, με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του χρόνου. Στην απόφαση, όπως επισημαίνει, πέραν όλων των άλλων, γινόταν επίκληση του δικαιώματος του ελεύθερου χρόνου, της προστασίας της οικογενειακής ζωής, αλλά και του σεβασμού στη χριστιανική παράδοση.

Με βάση τα παραπάνω, η Ομοσπονδία ζητεί από τον υπουργό Οικονομίας να ορίσει άμεσα συνάντηση μαζί της, προκειμένου να αναπτύξει διεξοδικά τις θέσεις των εργαζομένων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.