Συνεννόηση για το κοινωνικό μέρισμα επιθυμούν οι Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες δεν είναι θερμές στη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος από την κυβέρνηση, ωστόσο είναι διατεθειμένες να συζητήσουν το όλο θέμα με τις ελληνικές αρχές, ενώ σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μετά από συνεννόηση.

Όπως επισημαίνουν στη βελγική πρωτεύουσα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο όπου η κυβέρνηση αποφάσισε μονομερώς με δικά της κριτήρια να χορηγήσει το μέρισμα.
Επί της ουσίας, προτιμούν το όποιο πλεόνασμα να δοθεί για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν με την Αθήνα το πώς θα διατεθεί το πλεόνασμα με εποικοδομητικό τρόπο.

Οι επικεφαλής των θεσμών ξεκινούν τις διαβουλεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπου θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας, ενώ αν όλα πάνε καλά θα επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι είναι εφικτός ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ σε κάθε περίπτωση θέλουν το θέμα να έχει τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο. Κι αυτό, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την προετοιμασία της τελευταίας αξιολόγησης, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου – μαζί και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει στις 20 Αυγούστου 2018.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.