Τέλος στη διαρκή ανησυχία περίπου 100.000 δικαιούχων συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα που ένιωθαν επί έξι χρόνια να επικρέμεται πάνω από το κεφάλι τους η απειλή των περικοπών, θα δοθεί με ρύθμιση του υπουργείου εργασίας που θα έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Μάλιστα οι περίπου 12.000 συνταξιούχοι χηρείας του δημοσίου και του ΟΓΑ που είχαν υποστεί περικοπές από το 2020, θα δουν άμεσα (πιθανόν από τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου) η σύνταξή τους να αυξάνεται κατά 50%.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν προβλέπεται η επιστροφή αναδρομικών από τις κομμένες συντάξεις για τους εν λόγω συνταξιούχους, κάτι που νομικοί κύκλοι θεωρούν αντισυνταγματικό.
Η υπουργός εργασίας Νίκη Κεραμέως από το βήμα της Βουλής εξήγγειλε νωρίτερα ότι:
-Καταργείται οριστικά η περικοπή των συντάξεων χηρείας μετά την πάροδο της τριετίας, που προβλέπεται στο Νόμο Κατρούγκαλου για όλους τους συνταξιούχους που έλαβαν σύνταξη χηρείας μετά το νόμο αυτό.
– Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αναδρομικών ποσών όλοι οι συνταξιούχοι χηρείας μετά το νόμο Κατρούγκαλου, για τους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα η περικοπή αυτή.
– Προβλέπεται ότι θα συνεχίσει κανονικά η καταβολή δύο εθνικών συντάξεων στις περιπτώσεις όπως οι συντάξεις χηρείας, όπου η σώρευση των δύο εθνικών συντάξεων πηγάζει από διαφορετικά δικαιώματα.
Όπως διευκρίνισε η Υπουργός, «αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας που υπάγονται στο ισχύον πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου θα εξακολουθούν να λαμβάνουν και μετά την πάροδο της τριετίας το 70% της σύνταξης του θανόντος, χωρίς τη μείωση στο 35%, δεν θα οφείλουν ούτε ένα ευρώ αναδρομικά, και στην περίπτωση της σώρευσης θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δύο εθνικές συντάξεις. Όσοι είχαν ήδη υποστεί τη μείωση του νόμου Κατρούγκαλου, θα δουν τη σύνταξή τους να ανεβαίνει στο 70%, ενώ όσοι αγωνιούσαν ότι θα μειωθεί η σύνταξη χηρείας το επόμενο διάστημα, δεν θα μειωθεί καθόλου, θα παραμείνει στο 70%».
Σε αριθμούς αυτό σημαίνει ότι περίπου 100.000 συνταξιούχοι χηρείας του ιδιωτικού τομέα, που δεν είχαν υποστεί περικοπή αλλά ένοιωθαν την απειλή να επικρέμεται πάνω από το κεφάλι τους για 6 χρόνια, απελευθερώνονται από το καθεστώς ομηρίας και αμφιβολίας στο οποίο βρίσκονταν.
Πρόκειται για συνταξιούχους χηρείας του ιδιωτικού τομέα που είτε εργάζονταν είτε είχαν και δική τους σύνταξη (από ίδιο δικαίωμα) και σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου έπρεπε να υποστούν μείωση κατά 50% της σύνταξης χηρείας μετά την πάροδο τριετίας από το θάνατο του άμεσα δικαιούχου.
Αντίθετα περίπου 12.000 δικαιούχοι χηρείας από το δημόσιο και τον ΟΓΑ είχαν υποστεί τις μειώσεις που προέβλεπε ο νόμος από το 2020.
Οι εν λόγω συνταξιούχοι, από την εφαρμογή της νέας ρύθμισης (σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου) θα δουν να αυξάνεται η σύνταξή τους κατά 50 %.
Σημειώνουμε ότι με πρόσφατη απόφασή του το ΣτΕ ερμηνεύοντας τον «νόμο Κατρούγκαλου» – έκρινε ότι δεν μπορούν σωρευτικά να καταβάλλονται περισσότερες της μίας εθνικές συντάξεις για κάθε συνταξιούχο. Παράλληλα «αγκάθι» παρέμενε το ενδεχόμενο περικοπής του 50% της σύνταξης χηρείας του ιδιωτικού τομέα σε περίπτωση που ο δικαιούχος εργάζεται η λαμβάνει σύνταξη από ίδιο δικαίωμα, περικοπή που έχει ωστόσο εφαρμοστεί στο δημόσιο και τον ΟΓΑ από το 2020.
Η κα Κεραμέως υπενθύμισε ότι η υπεραπόδοση που πέτυχε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πέρυσι, σε σχέση με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου, σημειώνοντας υπέρβαση κατά 800 εκ. περίπου, επέτρεψε να κατευθυνθεί σημαντικό μέρος του μερίσματος στη μεγάλη μείωση των φορολογικών συντελεστών από 1/1/26 και στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους, ένα αίτημα πολλών χρόνων.
«Φέτος, από την μέχρι τώρα παρακολούθηση της πορείας εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων για το διάστημα Ιανουάριο – Απρίλιο 2026 προκύπτει ότι μόλις από τους 4 πρώτους μήνες υπερβαίνουμε ήδη τον στόχο του μεσοπρόθεσμου κατά 517 εκατ. χάρη κυρίως στην τολμηρή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε 2,5 πλέον εκ. εργαζομένους. Αυτές οι επιδόσεις μας επιτρέπουν σήμερα να προχωρήσουμε σε μία ακόμη σημαντική κοινωνική παρέμβαση» τόνισε η Υπουργός προσθέτοντας ότι «με τη ρύθμιση αυτή κλείνει οριστικά μία εκκρεμότητα πολλών ετών. Χιλιάδες δικαιούχοι σύνταξης χηρείας απαλλάσσονται από ένα καθεστώς αβεβαιότητας και ομηρίας, αποκαθίσταται η ασφάλεια δικαίου και ενισχύεται η προστασία των οικογενειών που έχασαν τον άνθρωπό τους. Και όλα αυτά γίνονται χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος, γιατί αποτελούν καρπό της ανάπτυξης, της αύξησης της νόμιμης απασχόλησης και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του ασφαλιστικού μας συστήματος».
Πηγή: protothema.gr
































