ΤΕΕ: Πρόταση για ενιαίο ψηφιακό χάρτη

«Είναι τεχνολογικά απλό, πρακτικά υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο -εάν υπάρξει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να ξεκινήσει άμεσα το έργο- σε δύο χρόνια να έχουν όλοι οι πολίτες, οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι και οι μεγάλοι επενδυτές, όλες τις διοικητικές πράξεις με ένα κλικ στον υπολογιστή τους».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας την πρόταση του για τη δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, που θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα για τις θεσμικές γραμμές. Δηλαδή όλα τα δεδομένα, που απαιτούνται για να εκδώσει κάποιος μία οικοδομική άδεια και συνακόλουθα να υλοποιήσει μία μικρή η πολύ μεγάλη επένδυση στη χώρα.

Η πρωτοβουλία του προέδρου ΤΕΕ για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη ονομάζεται «ΟΝΕclickLIS» (δηλαδή One Click Land Information System). Σύμφωνα με το ΤΕΕ, στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη με διοικητική ισχύ, με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές – και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης. Όταν τελειώσει η κτηματογράφηση της χώρας, βάσει της πρότασης, θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων.

Σημείο – κλειδί στην πρόταση είναι η προοπτική να αποτελεί το εξαγόμενο αρχείο από το πληροφοριακό σύστημα του ψηφιακού χάρτη διοικητική πράξη. «Πρόκειται για δημόσια δεδομένα, τα οποία πρέπει να είναι προσβάσιμα στον κάθε πολίτη», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, όπως επίσης ότι «το έγγραφο, που θα περιλαμβάνει τις πληροφορίες θα έχει ισχύ διοικητικής πράξης. Μια διοικητική πράξη, που θα δεσμεύει το δημόσιο έναντι του πολίτη».

Την υλοποίηση του ψηφιακού χάρτη, έχοντας τεχνογνωσία και εμπειρία στην υλοποίηση ψηφιακών έργων, όπως το σύστημα των αυθαιρέτων, της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών κ.α, μπορεί να αναλάβει το ΤΕΕ, σημείωσε ο κ. Στασινός, προσθέτοντας «αλλά και όποιος άλλος δημόσιος φορέας μπορεί ή θέλει να το υλοποιήσει, φτάνει να γίνει το έργο».

Με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, ο κάθε ενδιαφερόμενος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, θα μπορούσε να εκδίδει την άδεια δόμησης μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα αδειών, που έχει έτοιμο πάνω από δύο χρόνια το ΤΕΕ, και στη συνέχεια να εκδίδει, μέσα από το ίδιο ή ένα διασυνδεδεμένο σύστημα, και κάθε άδεια (εγκατάστασης, λειτουργίας κλπ), ώστε να μηδενιστεί, πρακτικά, η γραφειοκρατία.

Το «ΟΝΕclickLIS» που προτείνει και προωθεί το ΤΕΕ, τόνισε ο Γιώργος Στασινός, είναι ένα πραγματικά αναγκαίο, ανταποδοτικό και κυρίως αναπτυξιακό έργο, το οποίο θα συμβάλλει παράλληλα στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της ταλαιπωρίας των πολιτών αλλά και στο να σταματήσει το φαινόμενο της ματαίωσης επενδύσεων στη χώρα.

Η πρόταση του προέδρου του ΤΕΕ προβλέπει συγκεκριμένο τρόπο, χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση, ώστε να ενοποιηθούν όλα τα διάσπαρτα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή και περιλαμβάνουν σχετικά στοιχεία. Τίθεται ως ρεαλιστικός στόχος μέσα σε δύο χρόνια από την έναρξη της διαδικασίας αυτής να ολοκληρωθεί η ενοποίηση, να προχωρήσουν όσα έργα ακόμη εκκρεμούν και να ολοκληρωθούν οι θεσμικές αλλαγές.
Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Στασινός παρουσίασε στοιχεία για την σημερινή κατάσταση, σύμφωνα με τα οποία ο εκτιμώμενος χρόνος για το πλήθος των εγκρίσεων που απαιτούνται για την έκδοση μίας οικοδομικής άδειας, κυμαίνεται από 5 έως και 30 μήνες.

Ενδιαφέρον από την αγορά για την προώθηση της πρότασης
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε πριν λίγες ημέρες σε εκπροσώπους της αγοράς την πρόταση για το ONEclickLIS, σε κλειστή συνάντηση εργασίας με επιχειρηματικούς φορείς αλλά και εκπροσώπους θεσμικών φορέων της επιχειρηματικότητας. Η πρόταση έγινε δεκτή με θετικά σχόλια, σύμφωνα με το ΤΕΕ.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, «όταν ολοκληρωθεί, είναι βέβαιο ότι η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος θα συμβάλλει τόσο προς την διασφάλιση υψηλής ποιότητας προσφερόμενων υπηρεσιών, και την δημιουργία βιώσιμων και σταθερών θέσεων απασχόλησης, όσο και προς την διαρκή προσέλκυση επενδύσεων, που θα υλοποιούνται με όρους διαφάνειας και ασφάλειας δικαίου».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Χάρης Λαμπρόπουλος, σημείωσε πως πρόκειται για εξαιρετικά πρωτοποριακή και καινοτόμα πρόταση, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Στέφανος Γιουρέλης επεσήμανε ότι «ουσιαστικά είναι η Ελλάδα που ονειρευόμαστε! Έτσι πρέπει να το δούμε. Και πρέπει να πάμε ένα βήμα μπροστά και ένα βήμα παραπέρα. Και με τέτοια πράγματα πρέπει να βαδίσουμε».

Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας, είπε ότι «η πρόταση πηγαίνει ακριβώς στην καρδιά του προβλήματος το οποίο είναι πρώτα απ΄ όλα να υπάρχει διαφάνεια, ώστε να μπορούν με ουδέτερο τρόπο οι διάφοροι επενδυτές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), Κωνσταντίνος Καλλέργης, σημείωσε από την πλευρά του ότι είναι μια ιδέα που πρέπει όλοι να στηρίξουν.

Ο γ.γ. του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) Νικόλαος Κανελλόπουλος είπε πως ο ψηφιακός χάρτης θα έπρεπε για οποιαδήποτε οργανωμένη πολιτεία να είναι ένας βασικός στόχος. «Δεν είναι μόνον μια προσφορά στην επένδυση και δεδομένο λοιπόν στην ανάπτυξη αλλά πάνω απ΄ όλα είναι μία υπηρεσία υπέρ του πολίτη, που καθιστά ένα κράτος, κράτος δικαίου», πρόσθεσε.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χάρης Κοκκώσης, έκανε λόγο για πολύ σημαντική πρωτοβουλία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.