Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται αλλαγές στα πρόστιμα και στην πληρωμή με τον μήνα

Έρχονται αλλαγές και παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας για όσους καθυστερούν να πληρώσουν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών. Ο εν λόγω σχεδιασμός θα κατατεθεί στη Βουλή και εκτός από τη διάταξη για την πληρωμή με τον μήνα, θα περιλαμβάνει και την επιβολή κλιμακωτού προστίμου.

Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι από το 2025 αναμένονται αλλαγές στα πρόστιμα που επιβαρύνουν όσους καθυστερούν την εξόφληση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Το πρόστιμο θα επιβάλλεται κλιμακωτά ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησης των τελών.

Όσο νωρίτερα μετά την λήξη της προθεσμίας γίνει η εξόφληση της οφειλής τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο που θα καλούνται να πληρώσουν οι κάτοχοι των οχημάτων. Σήμερα επιβάλλεται οριζόντιο πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ανεξάρτητα από τη διάρκεια καθυστέρησης της πληρωμής ακόμα και αν αυτή είναι μια ημέρα μετά την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας.

Τον Σεπτέμβριο το πρώτο σχέδιο
Ειδική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης και επικαιροποίησης του πλαισίου των τελών κυκλοφορίας των επιβατηγών ΙΧ, τη διατύπωση απόψεων σχετικά με κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, την επεξεργασία και μελέτη των νέων τεχνολογικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών εξελίξεων καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων διαμόρφωσης του κόστους των τελών. Το πρώτο σχέδιο αναμένεται να παρουσιασθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι τότε η τεχνική ομάδα εργασίας θα μελετήσει και τα συστήματα τελών κυκλοφορίας που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα
Μέσα στον Μαΐου θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα δίνει την ευκαιρία στους κατόχους οχημάτων, τα οποία βρίσκονται σε ακινησία, να τα επανακυκλοφορήσουν καταβάλλοντας μέρος των ετήσιων τελών ανάλογα με τον χρόνο κυκλοφορίας.

Πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα σημαίνει ότι εάν ο κάτοχος του οχήματος προχωρήσει σε άρση της ακινησίας για έναν μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.

Για παράδειγμα εάν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα τεσσάρων μηνών θα πληρώσει 100 ευρώ (4/12). Για τέλη 500 ευρώ και επανακυκλοφορία του οχήματος για τρεις μήνες το ποσό ανέρχεται σε 125 ευρώ και για τέλη 900 ευρώ και κυκλοφορία για 6 μήνες το ποσό διαμορφώνεται σε 450 ευρώ.

Όσοι θέλουν να κάνουν άρση ακινησίας θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ και να πληρώσουν τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για το διάστημα που θα επιλέξουν να θέσουν το όχημα τους σε κυκλοφορία ενώ όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια ΔΟΥ για να τις παραλάβουν.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δικαίωμα άρσης ακινησίας μόνο μία φορά εντός του έτους και όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να θέσουν το όχημα σε ψηφιακή ακινησία αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.