Thomas Cook: Η λίστα με τα ελληνικά νησιά που πλήττει η χρεοκοπία – Εικόνες χάους

Οόμιλος Thomas Cook κατέρρευσε σήμερα εγκλωβίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες σε ολόκληρο τον κόσμο και δημιουργώντας την ανάγκη για την οργάνωση της μεγαλύτερης επιχείρησης επαναπατρισμού εν καιρώ ειρήνης στη βρετανική ιστορία. Έντονος είναι ο προβληματισμός των τουριστικών παραγόντων στα ελληνικά νησιά, με τα οποία είχε συνεργασία η Thomas Cook. Αναμένουμε «τσουνάμι» στην Κρήτη, λέει ενδεικτικά ο πρόεδρος των τουριστικών γραφείων του νησιού, ενώ ανησυχίες για την «επόμενη ημέρα» υπάρχουν και σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ρόδο, Κω και Σποράδες.

Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» σε νησιά – κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας, μετά την «κατάρρευση» της Thomas Cook, με τους τουριστικούς πράκτορες να προσπαθούν να υπολογίσουν τις απώλειές τους. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι τουρίστες – πελάτες του τουριστικού γραφείου που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά ανέρχονται σε 50.000.

Στο υπουργείο Τουρισμού έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών έχει ξεκινήσει και μέσα στο επόμενο τριήμερο αναμένεται να επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες.

Όπως λέει ακόμη ο ίδιος, μέσα στο επόμενο τριήμερο αναμένεται να επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες. Η αγωνία των επιχειρηματιών στον κλάδο του τουρισμού είναι δεδομένη, ενώ ενδεικτικά του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η τελευταία αυτή εξέλιξη, είναι τα όσα δήλωσαν στο ΑΜΠΕ, τουριστικοί πράκτορες.

«Σεισμός 7 Ρίχτερ» στην Κρήτη
Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη είναι 15.000 πελάτες του Thomas Cook από την Αγγλία, ωστόσο ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με τους 60.000 Γερμανούς που κι αυτοί βρίσκονται στην Κρήτη. Η οικονομική ζημία για τα ξενοδοχεία της Κρήτη μετριέται σε μια πρώτη εκτίμηση σε δεκάδες εκατομμύρια, πάντα με τα όσα τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ.

Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας εξήγησε ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα έφθασαν περίπου 4.000 επισκέπτες, σημειώνοντας ότι ήδη σχεδιάζεται η διαδικασία επιστροφής των επισκεπτών, όχι νωρίτερα από ό,τι είχαν προγραμματίσει όταν έκλειναν τα πακέτα των διακοπών τους. Όπως επεσήμανε, εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, πρόκειται για την κατάρρευση ενός «γίγαντα» του τουρισμού. «Είναι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το “τσουνάμι”», είπε.

Όπως εξήγησε, συγκεκριμένα, το πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, αλλά και με εκείνα που δεν θα υλοποιηθούν, «καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους». «Σε αυτήν τη φάση έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα», τόνισε.

Χιλιάδες τουρίστες σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο, φόβος για «τσουνάμι» αντιδράσεων
Στην Κέρκυρα υπολογίζεται ότι βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 τουρίστες. «Μεταξύ των τουριστών αυτών οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, ενώ ανάμεσά τους είναι Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ενώ είναι και αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν, λόγω του “ναυαγίου” της της Thomas Cook» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης, συμπληρώνοντας ότι οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ασφάλεια ταξιδιού και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών στη χώρα τους.

Την ίδια, κοντά στους 4.000 είναι οι τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο και αναζητείται τρόπος επιστροφής τους στη Βρετανία. Ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Φιλιποπολίτης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, εξέφρασε συγκεκριμένα τον φόβο ότι θα υπάρξει «τσουνάμι» αντιδράσεων «και η πτώχευση της Thomas Cook, ίσως να επηρεάσει και μικρότερες εταιρείες που συνεργάζονταν μαζί της κυρίως χρησιμοποιώντας τα αεροπλάνα της».

Προβληματισμός σε Ρόδο και Κω μεταξύ των ξενοδόχων για τις οφειλές
Έντονες είναι οι ανησυχίες και στη Ρόδο και στην Κω. Από νωρίς το πρωί που έγινε γνωστή η είδηση, παρά το γεγονός ότι ήταν πιθανολογούμενη το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επικρατεί έντονος προβληματισμός, κυρίως μεταξύ των ξενοδόχων, στους οποίους υπάρχουν αρκετές οφειλές, που το μέγεθός τους δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί αυτήν τη στιγμή. Βέβαια, οι οφειλές που υπάρχουν είναι μεγάλες, αφού ο τουριστικός οργανισμός είναι από αυτούς που έχουν μεγάλη παρουσία και διακινούν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο στα Δωδεκάνησα.

Εν αναμονή βρίσκονται, επίσης, οι επιχειρηματίες, που προβληματίζονται τι θα γίνει με τους τουρίστες που βρίσκονται ήδη στη Ρόδο και την Κω, για τους οποίους πάντως υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως θα επιστρέψουν κανονικά και χωρίς προβλήματα στις πατρίδες τους. Η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πλήγμα είναι πολύ βαρύ και για το νησί της Κω, αφού το 25% των ξενοδόχων συνεργάζεται με την Thomas Cook. “θα γονατίσουν από το κανόνι”…σημειώνει με νόημα η κυρία Σβύνου.

Μάλιστα, η πρόεδρος των ξενοδόχων σημειώνει με βεβαιότητα ότι οι πληγέντες ξενοδόχοι δεν θα πληρωθούν για τη “χασούρα” από καμία ασφαλιστική, αφού αυτό ποτέ δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, όπως τονίζει. Στο σημείο αυτό η κυρία Σβύνου ζητά από τα αρμόδα υπουργεία να εξετάσουν την φορολογική απαλλαγή των ξενοδοχείων που επλήγησαν. Σε κάθε περίπτωση στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν και νέες πληροφορίες για το εύρος των συνεπειών από το κανόνι της Thomas Cook.

Για την επόμενη περίοδο οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων αναφέρουν ότι το κενό που αφήνει η Thomas Cook θα καλυφτεί και δεν αναμένονται περαιτέρω αναταράξεις. Την ίδια στιγμή ωστόσο η κυρία Σβύνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων, μετά την έξοδο της Thomas Cook.

«Μεγάλο οικονομικό χτύπημα» στις Σποράδες
Τα βλέμματα στρέφονται στις Σποράδες – και κυρίως στη Σκιάθο – όπου εδώ και δεκαετίες, οι Βρετανοί αποτελούν το 45%-50% των τουριστών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου που εκπροσωπεί την Thomas Cook στις Σποράδες μίλησε για «μεγάλο οικονομικό χτύπημα στον τουρισμό». Όπως ανέφερε ο ίδιος, «περίπου 1.800 με 2.000 Βρετανοί υπολογίζονται αυτή τη δύσκολη στιγμή, όσοι βρίσκονται στα νησιά μας». «Η οικονομική ζημιά είναι αδύνατον να εκτιμηθεί αυτή την ώρα. Χρειάζεται ψυχραιμία», τόνισε.

Οι πρώτες αντιδράσεις σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες
Ο βρετανικός ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook, που διαχειρίζεται ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές εταιρίες, μεταφέροντας 19 εκατoμμύρια ανθρώπους τον χρόνο σε 16 διαφορετικές χώρες, κατέρρευσε. Αυτή τη στιγμή έχει 600.000 ταξιδιώτες σε διάφορες χώρες του κόσμου, με αποτέλεσμα κυβερνήσεις και ασφαλιστικές εταιρίες να συντονίζουν μια τεράστια επιχείρηση για να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στις πατρίδες τους.

Ηνωμένο Βασίλειο
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) και η κυβέρνηση έχουν έναν στόλο αεροσκαφών έτοιμο να ξεκινήσει να μεταφέρει πίσω πάνω από 150.000 Βρετανούς ταξιδιώτες που βρίσκονται στο εξωτερικό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Γαλλία
Ο γαλλικός οργανισμός Entreprises de Voyage ανακοίνωσε ότι η χρεοκοπία της Thomas Cook μπορεί να επηρεάσει περίπου 10.000 Γάλλους τουρίστες.

Νορβηγία
Η νορβηγική θυγατρική Ving ανέφερε σε ανακοίνωση ότι αυτή στιγμή υπάρχουν 8.685 Νορβηγοί στα πακέτα της. Το Νορβηγικό Ταμείο Εγγύησης Ταξιδιών, που διαχειρίζεται ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα το οποίο είναι υποχρεωτικό για τα ταξιδιωτικά γραφεία, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα διασφαλίσει τον επαναπατρισμό όσων επιβατών ταξιδεύουν με τη νορβηγική μονάδα της Thomas Cook.

Δανία
Η δανέζικη θυγατρική Spies ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση Τύπου ότι κανένα από τα αεροσκάφη της δεν θα απογειωθεί και ότι περίπου 1.400 ταξιδιώτες επηρεάζονται.

Φινλανδία
Η μονάδα της Thomas Cook, η Oy Tjäreborg, ανακοίνωσε ότι έχει συνολικά 2.884 επιβάτες που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή. «Αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κανονίσουμε πτήσεις επιστροφής για τους επιβάτες και θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

Σουηδία
Η σουηδική μονάδα Ving ανέφερε ότι ο αριθμός των Σουηδών επιβατών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό ανέρχεται σε 16.956. «Εργαζόμαστε εντατικά για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ταξιδιώτες που επηρεάζονται θα πετάξουν πίσω στην πατρίδα με όσο το δυνατόν μικρότερη αναταραχή», ανέφερε η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

Ρωσία
Η ρωσική θυγατρική ταξιδιωτική εταιρία Intourist ανέφερε ότι η κατάρρευση της Thomas Cook δεν θα έχει αντίκτυπο σε πελάτες, δήλωσε ο Ρώσος διευθύνων σύμβουλος Σεργκέι Τόλτσιν στο Interfax.

Γερμανία
Η αεροπορική εταιρία της Thomas Cook, η Condor, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις πτητικές της δραστηριότητες παρά την πτώχευση της μητρικής της. «Η Condor … συνεχίζει τις δραστηριότητες», ανέφερε σε ανακοίνωση η γερμανική αεροπορική εταιρία.

Η Thomas Cook είπε ότι υπάρχουν περίπου 140.000 παραθεριστές που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή με τις γερμανικές της μονάδες.

Ολλανδία-Βέλγιο
Οι μονάδες της Thomas Cook στην Ολλανδία και το Βέλγιο συνέχιζαν να λειτουργούν σήμερα το πρωί.

Πολωνία
Η πολωνική μονάδα Neckermann ανακοίνωσε ότι η οικονομική της κατάσταση είναι σταθερή και ότι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, με τους ταξιδιώτες να μην επηρεάζονται από τις εξελίξεις.

Ισπανία
Η ισπανική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Aena ανακοίνωσε ότι στα ισπανικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν 46 πτήσεις που πραγματοποιεί η Thomas Cook. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 25.000 με 30.000 επηρεάζονται στις Κανάριες νήσους.

Τουρκία
Το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στήριξη στις εγχώριες επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την κατάρρευση της Thomas Cook. Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας ξενοδόχων δήλωσε ότι στη χώρα βρίσκονται περίπου 45.000 τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Κύπρος
Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι 15.000 πελάτες της Thomas Cook βρίσκονται αποκλεισμένοι στο νησί. «Θα εργαστούμε εντατικά…Πιστεύω ότι μια μεγάλη μερίδα των αφίξεων που θα χάσουμε θα ρυθμιστεί με κάποιο τρόπο από την αγορά και άλλα ταξιδιωτικά πρακτορεία», δήλωσε στο Reuters ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Αίγυπτος
Η Blue Sky Group, που είναι ο ταξιδιωτικός πράκτορας της Thomas Cook, ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν 25.000 κρατήσεις στην Αίγυπτο για το διάστημα έως τον Απρίλιο του 2020. Η Blue Sky έχει αυτή τη στιγμή 1.600 τουρίστες στο αιγυπτιακό θέρετρο Χουγκάρντα.

Τυνησία
Ο υπουργός Τουρισμού της Τυνησίας Ρενέ Τραμπελσί δήλωσε στο Reuters ότι στη χώρα συνεχίζουν να βρίσκονται για διακοπές 4.500 πελάτες της Thomas Cook.

Ποιοι πλήττονται;
Ο όμιλος διαχειρίζεται ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές εταιρείες με 19 εκατομμύρια πελάτες ετησίως σε 16 χώρες, με κύκλο εργασιών 9,6 δισεκατομμύρια στερλίνες. Αυτήν την στιγμή, 600.000 τουρίστες βρίσκονται στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων 150.000 βρετανών πολιτών ή πελατών με σημείο εκκίνησης των διακοπών τους το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Thomas Cook απασχολεί 21.000 εργαζομένους και είναι η παλαιότερη εταιρεία ταξιδίων στον κόσμο, με έτος ίδρυσης το 1841. Ο όμιλος βαρύνεται με χρέη 1,7 δισεκατομμυρίου λιρών.

Τι θα συμβεί στους τουρίστες;
Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) να πραγματοποιήσει πρόγραμμα επαναπατρισμού τις επόμενες δύο εβδομάδες, από σήμερα μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, για να φέρει πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο τους πελάτες του Thomas Cook. «Εξαιτίας των μεγάλων διαστάσεων του προβλήματος, ορισμένες δυσλειτουργίες είναι αναπόφευκτες, αλλά η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να επαναπατρίσει τους ανθρώπους κατά το δυνατόν πιο κοντά στις προγραμματισμένες ημερομηνίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στόλος αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί για τον επαναπατρισμό των βρετανών πολιτών ή όσων έχουν ως σημείο εκκίνησης το Ηνωμένο Βασίλειο. Περί τους 50.000 τουρίστες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά, σύμφωνα με αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού. Η CAA έχει θέσει σε λειτουργία ειδική ιστοσελίδα, την thomascook.caa.co.uk, όπου οι τουρίστες θα μπορούν να βρουν λεπτομέρειες και πληροφορίες για τις πτήσεις επιστροφής τους.

Για τους τουρίστες που δεν είχαν ως σημείο εκκίνησης το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικές διευθετήσεις. Στην Γερμανία, για παράδειγμα, ασφαλιστικές εταιρείες θα συντονίσουν την επιχείρηση.

Ποια είναι η συμβουλή προς τους επιβάτες;
«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό δεν πρέπει να μετακινηθούν προς το αεροδρόμιο μέχρι να επιβεβαιωθεί η πτήση τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο στην ειδική ιστοσελίδα», σύμφωνα με την βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

«Οι πελάτες του Thomas Cook που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους καλούνται να μην μεταβούν στο αεροδρόμιο, καθώς όλες οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ακυρωθεί».

Ποιος θα πληρώσει το κόστος των ξενοδοχείων;
Η CAA ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με ξενοδοχεία και άλλες εταιρείες που πλήττονται από την κατάρρευση του Thomas Cook για να τους δοθεί η διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούν. Η Υπηρεσία τονίζει ότι οι τουρίστες που τους ζητείται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους πρέπει να έρχονται σε επαφή με την CAA.

Οι πελάτες του Thomas Cook που έχουν πακέτα διακοπών καλύπτονται από την ATOL -Air Travel Organiser’s Licence- η οποία διασφαλίζει την διαμονή και τις πτήσεις επιστροφής. Ωστόσο, η CAA διευκρινίζει ότι είναι πιθανόν να ζητηθεί από ορισμένους πελάτες να μετακινηθούν σε άλλα καταλύματα.

Τι θα συμβεί με τα μελλοντικά πακέτα διακοπών;
Η CAA διευκρινίζει ότι, εάν οι πελάτες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει το ταξίδι τους, τα περισσότερα πακέτα και οι αεροπορικές πτήσεις που έχει κλείσει ο Thomas Cook έχουν ακυρωθεί και, κατά συνέπεια, δεν πρέπει να μεταβούν στο αεροδρόμιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.