Τρόφιμα: Σε ελαιόλαδο, ψάρια και μεταλλικό νερό οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τον Μάιο

Παρά την επιβράδυνση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή σε ρυθμό 2,4% τον Μάιο, και την αντίστοιχη αποκλιμάκωση και στον δείκτη των τροφίμων (3,1% από 5,4%), η ακρίβεια σε ορισμένα βασική είδη διατροφής, και όχι μόνο, καλά κρατεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), από την κατηγορία των τροφίμων για άλλο έναν μήνα σημείωσε «πρωτιά» το ελαιόλαδο, μακράν από το δεύτερο, καθώς αυξήθηκε με ρυθμό 56,8% από 63,7%, σε σχέση με τον Μάιο του 2023.

Σημαντική ανατίμηση σημειώθηκε και στα νωπά ψάρια καθώς αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 12,5%.

Αισθητές έγιναν τον Μάιο και οι αυξήσεις στην κατηγορία μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων καθώς έγιναν κατά 7,7% πιο ακριβά.

Η συγκεκριμένη, μάλιστα, κατηγορία προβληματίζει ολοένα περισσότερο καθώς όπως δήλωσε και ο πρόεδρος των εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος, μετά την απόσυρση του μέτρου της μόνιμης μείωσης της τιμής έχουν ξεκινήσει οι αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα που συμμετείχαν στο μέτρο αυτό, ενώ από 1η Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει πρόσθετο «χαράτσι» 20% λόγω περιβαλλοντικής ρύθμισης του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι αυξήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από μειώσεις στις τιμές σε άλλες κατηγορίες τροφίμων, όπως στα γαλακτοκομικά και αυγά κατά -1,9%, το ψωμί και δημητριακά κατά -0,9% και, κυριότερα, σε μια «βουτιά» άλλων βρώσιμων ελαίων κατά -14,8%.

Πιο αργά μειώνονται οι τιμές της ενέργειας, συνεχίζουν το ράλι οι διακοπές όσο κινούμαστε προς τον «πυρήνα» του καλοκαιριού

Στην ενέργεια, αν και συνέχισε η πτωτική πορεία των τιμών, κατά τον Μάιο δόθηκαν διφορούμενα μηνύματα.

Και αυτό γιατί σε ό,τι αφορά στον ηλεκτρισμό καταγράφηκε επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης από -7,4% σε -13,8%, ενώ στον αντίποδα το φυσικό αέριο πάτησε φρένο στον ρυθμό αποκλιμάκωσης της τιμής, από -26,9% σε -11,6%. Αυτές οι μεταβολές του ρυθμού μείωσης του φυσικού αερίου, αναμένεται να έχουν επιδράσεις και στις μελλοντικές τιμές του ηλεκτρισμού, καθώς το αέριο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση των διακοπών, όσο κινούμαστε προς την αποκορύφωση της τουριστικής περιόδου. Έτσι, το πακέτο διακοπών ακρίβυνε κατά 10,9% από 7,9% τον Απρίλιο. Η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο, αν και κινήθηκε σε βραδύτερους ρυθμούς από το 15,1% του προηγούμενου μήνα, συνέχισε να αυξάνεται «αλματωδώς» και τον Μάιο, κατά 7,7%.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν για άλλον έναν μήνα και τα ασφάλιστρα υγείας, με άνοδο 14%, συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό από την ισόποση αύξηση του Απριλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.